Gymnazisti sa naučia jazyk najľudnatejšej krajiny

Okrem španielčiny aj čínština. Na Gymnáziu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici sa bude od nového školského roka vyučovať aj tento exotický jazyk. Čínštinu zavedie škola do svojho výučbového plánu nielen preto, aby vytvorila nové možnosti pre svojich žiakov, ale aj ako reakciu na fakt, že čínsky jazyk patrí k najpoužívanejším, hovorí ním každý šiesty obyvateľ našej planéty.

11.12.2015 16:00
študenti, Banská Bystrica, cudzí jazyk Foto: ,
Súčasní študenti sa učia po španielsky, no viacerí by radi vyskúšali aj čínštinu.
debata (14)

Okrem španielčiny aj čínština. Na Gymnáziu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici sa bude od nového školského roka vyučovať aj tento exotický jazyk. Čínštinu zavedie škola do svojho výučbového plánu nielen preto, aby vytvorila nové možnosti pre svojich žiakov, ale aj ako reakciu na fakt, že čínsky jazyk patrí k najpoužívanejším, hovorí ním každý šiesty obyvateľ našej planéty.

Gymnázium Mikuláša Kováča, ktoré vzniklo v roku 1993, už trinásť rokov vzdeláva svojich študentov bilingválnou formou v španielčine. Riaditeľka školy Alena Paulová hovorí, že sa rozhodli štúdium obohatiť o ďalší cudzí jazyk. „Štúdium bude založené ako päťročné experimentálne overovanie. Pripravovali sme sa naň dva roky,“ upresňuje Paulová.

Po piatich rokoch tento experiment vyhodnotia a ak bude úspešný, budú môcť v ňom pokračovať nielen na banskobystrickom gymnáziu, ale aj na iných školách. Študenti čínštiny ukončia gymnázium aj maturitou z tohto jazyka.

Banskobystrická škola bude ojedinelá nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe, pretože sa študenti budú nielen učiť čínštinu, ale v tomto jazyku sa budú učiť aj iné predmety, napríklad matematiku, chémiu, biológiu, fyziku či geografiu. Škola s podobným zameraním je najbližšie vo Francúzsku.

Riaditeľka školy podotýka, že projekt spúšťajú v spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici i Katedrou ázijských štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v Českej republike. Škola bude úzko spolupracovať s Liaoning Normal University v meste Dalian v Číne, s ktorou podpísala memorandum o budúcej spolupráci.

Škola predpokladá, že od 1.¤septembra 2016 zaplní prvú triedu tridsiatimi študentmi, ktorí sa budú chcieť učiť po čínsky bilingválnou formou. „Robili sme už prieskum trhu a oslovovali sme školy, a to nielen v Banskobystrickom kraji. Deti záujem majú. Do prvého ročníka budú môcť nastúpiť žiaci končiaci ôsmy aj deviaty ročník základnej školy,“ konštatuje Paulová. V druhom roku plánuje škola otvoriť ďalšiu triedu.

Podľa učebného plánu budú mať študenti v prvom roku 20 hodín čínštiny týždenne. Predpokladá sa, že tento jazyk nebudú poznať vôbec, takže sa s ním budú v prvom rade zoznamovať. Od druhého ročníka im hodiny čínštiny, ako aj predmety, ktoré sa budú učiť v čínskom jazyku, budú pribúdať. V prvom roku výučby kolektív pedagógov posilnia aj dvaja učitelia z Číny, v druhom by ich už malo byť asi päť. K nim by mali pribudnúť ďalší traja zo Slovenska, ktorí vedia po čínsky.

Terajší gymnazisti výučbu čínštiny nepokladajú za márnu. „Je to určite pekný a využiteľný jazyk. Páči sa mi síce španielčina, ktorú študujem, no ak by bola možnosť, neodmietla by som ani štúdium čínštiny,“ povedala študentka 4.¤C triedy Monika Rusková.

Prednostka Okresného úradu v Banskej Bystrici Ľubica Laššáková vidí v zavedení čínštiny na gymnáziu aj nové možnosti uplatnenia pre študentov. Veď Čína ako krajina je pre nás zaujímavá aj ekonomicky a na Slovensku už pôsobí aj niekoľko čínskych spoločností. A o čínštine sa hovorí ako o jazyku budúcnosti. Laššáková síce považuje čínsky jazyk za neľahký, no ako poznamenala, aj tie najdlhšie cesty sa začínajú prvým krokom.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #cudzí jazyk #čínsky jazyk