Herne skončia, rozhodli poslanci v Starej Ľubovni

Herne na území mesta Stará Ľubovňa už viac nebudú. Ich odchod z mesta schválili miestni poslanci počas mestského zastupiteľstva vo štvrtok 10. decembra. Zo sedemnástich prítomných poslancov hlasovalo za ich zrušenie šestnásť, jeden sa hlasovania zdržal.

11.12.2015 14:47
debata (1)

„Dvojtretinová väčšina bola splnená. Od 1. januára 2016 bude platné všeobecné záväzné nariadenie, ktoré určuje, že herne v Starej Ľubovni už po tomto dátume nebudú môcť fungovať. Nové herne by tak už nemali vznikať a súčasné existujúce po uplynutí licencie zaniknú,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Michal Šipoš. Proti hazardu v meste spísali obyvatelia Starej Ľubovne aj petíciu.

Poslancovi Šipošovi a ďalším aktivistom, ktorí bojovali za zrušenie hazardu v meste, sa podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov. „Za 116 dní, odkedy sme spustili petíciu, sa nám podarilo vyzbierať 4 350 podpisov,“ skonštatoval. Z toho platných bolo 4 305 podpisov. Petíciu tak podporilo viac ako tridsať percent obyvateľov Starej Ľubovne.

Ako sa uvádza v pracovných materiáloch k zastupiteľstvu, tridsať percent Staroľubovňanov v petícii svojím podpisom potvrdilo, že v súvislosti s hraním hazardných hier dochádza na území mesta k narušovaniu verejného poriadku. Mesto eviduje sedem výjazdov mestskej polície v roku 2015 k herniam v spojitosti s rušením verejného poriadku. Podľa samosprávy to vyplýva zo záznamov zo služby mestskej polície.

V Starej Ľubovni tak nové herne vznikať nebudú. „Tým deviatim, či desiatim herniam, ktoré tu máme, ešte dobehnú licencie,“ povedal Šipoš. Niektoré z nich majú podľa jeho slov licenciu platnú ešte na pol roka, ďalšie na rok a pol. Ako sa už aj v minulosti vyjadril, herne podľa neho, okrem iného, kazia dojem z historického námestia Starej Ľubovne. Myšlienku zrušenia herní v meste podporoval podľa slov Šipoša aj súčasný primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, ktorý rovnako petíciu podpísal.

V meste však nešlo o prvú petíciu tohto druhu. „V roku 2013 sa nám podarilo hazard v meste zrušiť. Potom však vstúpil do platnosti nový zákon a ten nám to skomplikoval, museli sme zháňať podpisy na petíciu,“ opísal vtedajší problém Šipoš. Napriek tomu, že vtedy vyzbierali podobný počet podpisov ako v súčasnosti, zrušenie hazardu na mestskom zastupiteľstve neprešlo. Podľa Šipoša chýbal jeden hlas.

V minulosti boli podobným spôsobom zrušené herne v Podolínci, Spišskej Belej či Sabinove a podľa Šipoša sa takto podarilo prekaziť aj hazardnú turistiku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stará Ľubovňa #herne