Košice budú v roku 2016 hospodáriť s vyše 173 miliónmi

Poslanci košického mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2016 v celkovej výške 173 741 982 eur. Bežné a kapitálové príjmy spolu by mali dosiahnuť vyše 164 miliónov eur a výdavky vyše 168 miliónov eur. Rozdiel má byť krytý príjmami z finančných operácií, ktoré sú plánované v objeme 9 miliónov eur. Za prijatie rozpočtu hlasovalo 35 poslancov, dvaja boli proti a traja sa zdržali.

14.12.2015 15:39
debata

V úvode rokovania k rozpočtu primátor Košíc Richard Raši uviedol, že rozpočet je vyrovnaný. Za priority mesta označil pokračovanie modernizácie električkových tratí, rekonštrukciu kúpaliska Červená hviezda. Mesto chce pokračovať v rekonštrukcii škôl a školských zariadení, ako aj miestnych komunikácie.

V pláne je aj výkup pozemkov v súvislosti s pripravovanou rekonštrukciou Slaneckej cesty, ktorá je z pohľadu kapacity vozidiel a preťaženosti jednou z najkritickejších komunikácií v meste. Raši uviedol, že sa priaznivo vyvíja výber daní, pričom časť z týchto prostriedkov bude použitá na zvýšenie miezd pedagogických a nepedagogických zamestnancov v školstve a ďalších zamestnancov príspevkových organizácií.

Rozprava k rozpočtu nebola dlhá a nik z mestských poslancov nenavrhol žiadnu podstatnú zmenu. Poslanec Igor Jutka navrhol, aby poslanci rozpočet schválili, lebo by bolo pre mesto zlé, ak by začalo hospodáriť v novom roku podľa rozpočtového provizória. Navrhol, aby bol zvýšený rozpočet v programe Doprava, čo podporil aj poslanec Stanislav Kočiš s tým, že v budúcnosti treba zvýšiť dotáciu mesta na činnosť dopravného podniku. Poslanec Jaroslav Polaček poznamenal, že je to po prvý raz počas pôsobenia primátora Richarda Rašiho, keď sa rozpočet prijíma v riadnom termíne.

Pokiaľ ide o bežné výdavky, najvyššia suma je určená na program Vzdelávanie – celkom vyše 55 miliónov eur, čo je takmer o dva milióny eur viac ako na tento rok. Plánované výdavky na programy doprava (vyše 24 mil. eur) a na bezpečnosť (8. mil. eur) sú na približne rovnakej úrovni ako tento rok. Z bežných výdavkov treba ešte spomenúť výdavky na program podporné služby – v podstate ide o prostriedky na chod košického magistrátu, pre ktorý mesto navrhuje vyčleniť sumu 9 miliónov eur, z čoho náklady na mzdy sú 5 miliónov eur. Z kapitálových výdavkov je najvyššia čiastka určená na program Doprava – takmer 16 miliónov eur.

Súčasťou uznesenia je aj rozdelenie podielu dane z príjmov fyzických osôb pre mestské časti v celkovej výške vyše 8,8 milióna eur. Ako uviedol Raši, mestské časti dostanú v priemere o tri percentá viac ako doposiaľ, pričom sa oproti predchádzajúcim rokom zohľadňuje aj počet obyvateľov mestskej časti. Najviac peňazí – vyše milión eur, má dostať košická mestská časť Západ, najmenej sa ujde malej mestskej časti Lorinčík – necelých 65 000 eur. Okrem toho štyri veľké mestské časti dostanú účelovo viazané prostriedky na terénnu opatrovateľskú službu v celkovej výške 815 500 eur a tri mestské časti dostanú celkom 106 500 eur pre zariadenia opatrovateľskej služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Košice