Ekonómka školy čelí obvineniu zo sprenevery

Zamestnanci základnej školy v Kysuckom Novom Meste nezostanú bez výplat. Zastupiteľstvo rozhodlo, že jej pošle z rezervy mesta potrebných vyše 47-tisíc eur. O peniaze mala školské zariadenie pripraviť bývalá ekonómka, ktorá už čelí obvineniu zo sprenevery.

16.12.2015 13:00
debata

„Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obvinil 59-ročnú ženu z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Obvinenej žene hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov,“ informoval hovorca krajskej polície v Žiline Radko Moravčík.

Riaditeľ školy prípad oznámil na polícii koncom októbra, len čo spolu s bankou zistili podozrivé a neoprávnené prevody peňazí zo školského účtu. Chýbať by malo približne 50-tisíc eur. Je možné, že suma bude vyššia, keďže sa črtajú aj ďalšie podozrivé transakcie v posledných siedmich rokoch.

Škola síce dostane peniaze z rezervy mesta, ale bude ich musieť aj vrátiť. „Škola je v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, budeme trvať na tom, aby robila všetko pre to, aby získala peniaze späť,“ uviedol primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel. Niektorí poslanci požadujú vyvodiť zodpovednosť aj voči riaditeľovi školy a mesto by malo preveriť, ako škola kontrolovala nakladanie s financiami.

Rozhodnutie o šéfovi školy padne do konca roka. Rada školy sa za neho postavila. O finančných machináciách ekonómky netušil, neodhalili ich ani priebežné kontroly. „Robila to veľmi rafinovane a neľudsky,“ povedal riaditeľ školy Pavol Zátek.

Ženu, ktorá mala školské peniaze prelievať cez internetbanking na rodinné účty, prepustili. Tvrdila, že za jej konaním sú rodinné problémy, ktoré súviseli s vydieraním. Mesto uvažuje teraz nad zriadením spoločného ekonomického centra pre svoje rozpočtové organizácie, kde by malo priamy dohľad nad pohybom peňazí.

Sprenevera takmer 50-tisíc eur v Kysuckomn Novom Meste nie je jediný takýto prípad v poslednom čase. Podobný sa stal aj v Nových Zámkoch či Rimavskej Sobote, kde mali prísť o peniaze viaceré základné a materské školy.

Podľa komunálnej ekonómky Evy Balážovej kontrolu toku peňazí je potrebné zabezpečiť už počas finančných operácií a nepoveriť nimi len jednu osobu. „Musí byť zabezpečená kontrola minimálne dvoch párov očí na každú finančnú operáciu. Vždy už pri výkone činnosti rozdeliť prácu tak, aby nemohlo dôjsť k takýmto nekalým nakladaniam s verejnými zdrojmi,“ povedala Balážová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #sprenevera #Kysucké Nové Mesto