Zimný štadión zatvorili, môže byť nebezpečný

Túto sezónu zostane Zimný štadión v Bánovciach nad Bebravou zatvorený. Na vine je chýbajúca vzduchotechnika, bez ktorej by priestory mohli byť pre návštevníkov nebezpečné. Samospráva na ňu nemá peniaze.

28.12.2015 07:00
zimný štadión Foto: ,
Chodili sa sem korčuľovať ľudia z celého kraja, vraví Pavel Loviška, správca Zimného štadióna v Bánovciach nad Bebravou.
debata (5)

Na štadión do Bánoviec nad Bebravou sa pritom chodili korčuľovať ľudia z celého Trenčianskeho kraja a čiastočne aj z Nitrianskeho. Prichádzali sem aj obyvatelia z Prievidze, Partizánskeho, Trenčína či Topoľčian.

„V týchto mestách nie je totiž toľko hodín na verejné korčuľovanie ako tu. Na našom štadióne bola ľadová plocha vyčlenená pre verejnosť od pondelka do piatka od 8. do 13. hodiny a v pondelok, piatok, sobotu a nedeľu po dve hodiny popoludní. Vstupné bolo 70 centov pre dieťa a 1 euro pre dospelého, čo je na dve hodiny prijateľná suma,“ vraví Pavel Loviška, správca Zimného štadióna v Bánovciach nad Bebravou.

V 20-tisícovom meste bola najskôr len ľadová plocha. Asi pred ôsmimi rokmi ju mesto zastrešilo. Tým, že to bolo len prestrešenie, bol zimný štadión vetraný. Tento rok sa však celá ľadová plocha uzatvorila. „Sú tam dva veľké vetracie otvory, ktoré však nie sú dostačujúce na to, aby bola stopercentná bezpečnosť návštevníkov zimného štadióna. Preto sa mesto rozhodlo neotvoriť ho počas zimnej sezóny 2015 – 2016,“ povedal Marián Chovanec, primátor Bánoviec nad Bebravou.

Rekonštrukcia štadióna mala stáť 600-tisíc eur. Z Úradu vlády dostali Bánovce dotáciu 200-tisíc a takú istú sumu mesto uvoľnilo zo svojho rozpočtu. Za to sa postavili múry, tribúny, šatne a sociálne zariadenia. Posledných 200-tisíc eur stále chýba. Podľa primátora mali od vlády sľúbenú dotáciu 400-tisíc eur, ale zatiaľ dostali len polovicu.

„Bánovciam nad Bebravou bola poskytnutá dotácia z programu Podpora rozvoja športu s účelovým určením na rekonštrukciu a zastrešenie zimného štadióna s termínom na použitie do 31. decembra 2015 vo výške 200-tisíc eur. Mesto sa môže o dotáciu uchádzať aj v roku 2016,“ píše sa v stanovisku, ktoré redakcii Pravda poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

Mesto teda môže dotáciu získať budúci rok. Ale aj nemusí. V takom prípade je samospráva rozhodnutá nájsť chýbajúce peniaze v mestskom rozpočte, aby mohla štadión dokončiť a otvoriť.

„Poznám množstvo ľudí, čo pravidelne chodievali na štadión do Bánoviec. Je to zlé, že ho zatvorili,“ povedala pani Ľudmila z Malej Hradnej. „Bude to veľmi chýbať, nielen deti, aj ja som sa rada chodievala korčuľovať. Nedávno som im sľúbila – vydržte, o chvíľu už budú štadión otvárať. Teraz to bude veľké sklamanie,“ dodala Ivana Adamičková z Rybian, mama dvoch chlapcov.

Nedostatočná ventilácia na zimnom štadióne môže byť pre návštevníkov nebezpečná. Výstrahou je prípad, ktorý sa stal v Čani neďaleko Košíc 18. januára tohto roku. Došlo k úniku oxidu uhoľnatého a počas hokejového turnaja sa ním priotrávilo 36 ľudí, z toho 11 hospitalizovali. Nebezpečnú koncentráciu plynu spôsobila častá úprava ľadovej plochy rolbou na plynový pohon, čo sa pri kapacite vzduchu štadióna ukázalo ako zdraviu škodlivé.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bánovce nad Bebravou #zimný štadión