V Prešove spustili skúšobnú prevádzku zelenej vlny

Čas vianočných sviatkov využilo mesto Prešov na spustenie skúšobnej prevádzky tzv. zelenej vlny na hlavnom ťahu z Popradu do Vranova nad Topľou cez ulice Levočská a Duklianska.

28.12.2015 12:28
debata (5)

Čas vianočných sviatkov využilo mesto Prešov na spustenie skúšobnej prevádzky tzv. zelenej vlny na hlavnom ťahu z Popradu do Vranova n/Topľou cez ulice Levočská a Duklianska. Informoval o tom tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták.

Ide o jedno z opatrení, ktoré má zlepšiť plynulosť dopravy a pomôcť motoristom prechádzajúcim cez túto centrálnu časť mesta. „Technika je nainštalovaná, je už spustený program takzvanej zelenej vlny, momentálne je celý systém v skúšobnej prevádzke,“ uviedol prešovský viceprimátor Štefan Kužma. Ladenie systému potrvá zhruba šesť týždňov, tak, aby sa jeho fungovanie vyskúšalo nielen počas sviatkov a prázdnin, ale aj počas bežných pracovných dní.

Investícia vyšla mesto Prešov na necelú štvrtinu predpokladanej hodnoty, na ktorú zastupiteľstvo pôvodne schválilo stotisíc eur. Prešovský viceprimátor to zdôvodnil tým, že mesto napokon zvolilo systém pracujúci podobne ako diaľničný systém na vyberanie mýta, čím došlo k úspore na výkopových prácach a na ťahaní káblov. V rámci zelenej vlny bolo GSM ovládanie nainštalované na piatich semaforoch riadiacich križovatky od začiatku Levočskej ulice po križovatku ulíc Duklianska a Vajanského. Kužma zároveň požiadal motoristov počas skúšobnej prevádzky zelenej vlny o trpezlivosť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Prešov #premávka #zelená vlna