V Tatrách naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Na horách bolo ráno zamračené, v najvyšších polohách hmla a veterno, ochladilo sa, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

29.12.2015 08:28
debata

Teploty vzduchu sa pohybovali od –9°C do 0°C. Vietor sa utíšil. Na hrebeňoch fúkal čerstvý severák do 25 km/h. Výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch, v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm snehu. V stredných polohách je do 15 cm premrznutého snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje približne od nadmorskej výšky 1 800 m. Povrch snehu je tvrdý až ľadový.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva v najvyšších polohách nad 1 900 m n. m. malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po ochladení je na väčšine miest je snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá. Lavíny sa môžu uvoľniť v najvyšších polohách od 1 900 m n. m. pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Nebezpečenstvo môžu predstavovať aj vysokohorské severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Lavínové nebezpečenstvo v najbližších dňoch zotrváva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lavínové nebezpečenstvo