Tkáčovi nasledovníci dostanú vynovený ovál

Jediný cyklistický ovál na Slovensku, ktorý je v Prešove, budú môcť opäť využívať naši reprezentanti v dráhovej cyklistike. Nasledovníci olympijského víťaza z Montrealu v roku 1976 Antona Tkáča musia v súčasnosti trénovať v zahraničí, pretože súčasná dráha v Prešove je už stará a technicky nevyhovujúca. Onedlho by sa to však malo zmeniť.

29.12.2015 14:00
veledrom, Prešov Foto:
Jediný velodróm na Slovensku už doslúžil, čaká ho obnova.
debata (2)

Umožní to memorandum o revitalizácii cyklistického štadióna v Prešove, ktoré podpísali predstavitelia mesta Prešov a Slovenského zväzu cyklistiky a ktoré je podmienkou na získanie dotácie zo štátu a na jeho opravu. Obe strany majú mimoriadny záujem zachrániť ho pre budúcnosť.

Cyklistický ovál v Prešove je jediný na Slovensku, no má viac ako dvadsaťpäť rokov, čo sa podpísalo pod jeho technický stav. Aby tento velodróm spĺňal normy na organizovanie národných a medzinárodných pretekov, no aj na kvalitný tréning, treba ho zrekonštruovať. Vytvorili by sa tým podmienky na adekvátnu prípravu dráhových cyklistov, no využívať by ho mohla aj cyklistická verejnosť, aby tento v minulosti pre nás úspešný šport mohol zažil svoju renesanciu.

Podpis memoranda minimálne urýchli možnosť získania financií na celkovú revitalizáciu areálu velodrómu. Peniaze chcú Prešovčania získať z ministerstva školstva, kam už zaslali projekt a žiadosť o podporu. Ak by memorandum so Slovenským zväzom cyklistiky (SZC) mesto nepodpísalo, plán obnovy areálu by to oddialilo a možno aj prekazilo, vysvetlil tlačový referent na Mestskom úrade v Prešove Milan Grejták. „Bez podpisu memoranda by sa mesto o dotáciu nemohlo uchádzať, pretože pri projektoch vo všeobecnom záujme, medzi ktoré patrí aj športová infraštruktúra osobitného významu, je súčasťou povinných príloh aj memorandum o vzájomnej spolupráci, resp. memorandum podpísané vlastníkom, príslušným národným športovým zväzom a príslušnou obcou o realizácii, prevádzke a využívaní infraštruktúry. Inak povedané, ak ministerstvo dá na niečo peniaze, tak chce mať záruku, že sa infraštruktúra bude aj naozaj využívať a bude slúžiť verejnosti,“ informoval Grejták.

Slovenský zväz cyklistiky rekonštrukciu a revitalizáciu velodrómu v Prešove víta a podporuje. Podpisu memoranda predchádzali stretnutia primátorky Prešova Andrey Turčanovej s prezidentom SZC Petrom Prívarom, počas ktorých obe strany hľadali riešenie, ako prešovskému velodrómu vdýchnuť život. A našli ho. Generálna riaditeľka SZC Katarína Jakubová zdôraznila, že majú eminentný záujem o záchranu oválu v Prešove.

„Je to jediný ovál na Slovensku. V minulosti slúžil pre potreby cyklistov, cestných aj dráhových, aj cyklistický štadión na Kalinčiakovej ulici v Bratislave, no ten je už minulosťou, pretože bol zbúraný,“ zdôraznila Jakubová. Keďže ovál v Prešove nespĺňal technické normy, naši pretekári musia podľa slov Jakubovej chodiť trénovať mimo územia Slovenska, a to do Rakúska a Českej republiky. Predstavitelia zväzu cyklistiky by preto uvítali, keby sa velodróm v Prešove dal aspoň do tej podoby, aby sa tam dalo trénovať a jazdiť Slovenský pohár.

Hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová povedala, že celkový objem prostriedkov na revitalizáciu areálu predstavuje 130¤956 eur. Z toho žiadajú od ministerstva školstva 78¤578 eur, čo je 60 percent. Zvyšok bude Prešov financovať z vlastných zdrojov. Podľa primátorky mesta Andrey Turčanovej zahŕňa projekt obnovu betónového oválu, mantinelov a zabezpečenie kamerového systému, ktorý bude súčasťou kamerového systému mesta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Prešov #Anton Tkáč #cyklistický štadión