Pisztoryho palác dostane novú fasádu aj strechu

Luxusné sídlo bohatého lekárnika, počas vojny nenávidené nemecké veľvyslanectvo a po nej múzeum Lenina. Po rokoch chátrania sa Pisztoryho palác dočkal obnovy.

13.01.2016 15:00
debata
zväčšiť Nádvorie Pisztoryho paláca. Foto: Viera Hebertová, Pravda
Pisztoryho palác Nádvorie Pisztoryho paláca.

Obnova Pisztoryho paláca je v plnom prúde. Robotníci čistia omietky a odstraňujú staré nátery z fasády. V jarných mesiacoch začnú rozoberať strechu a nahradia ju novou keramickou strešnou krytinou. Čelná a dvorová fasáda kultúrnej pamiatky dostanú novú omietku. Práce by mali trvať do konca júna. Kultúrnu pamiatku mestská časť (MČ) Staré Mesto obnoví z grantu v rámci programu Finančného mechanizmu EHP, z tzv. nórskych fondov. Obnova bude stáť 578 124 eur a mestská časť prispeje 15-timi percentami (približne 86 718 eur).

Aktivity v paláci budú pokračovať, aj keď s istým obmedzením. Podľa zakladateľky a predsedníčky Správnej rady Via Cultura Magdy Vášáryovej je veľmi dôležité to, že aj po obnove bude palác naďalej slúžiť výlučne ako kultúrno-komunitné centrum.

Obnova Pisztoryho paláca je v plnom prúde....
V rámci obnovy Pisztoryho paláca vyčistia...
+3V rámci obnovy Pisztoryho paláca vyčistia...

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistadová zdôraznila, že palác má veľkú historickú aj kultúrnu hodnotu nielen pre Slovákov a Bratislavčanov, ale aj pre ďalšie generácie. „Obnova vdýchne do paláca nový život a aktivity, možnosť organizovať viac výstav a filmových premietaní, koncertov, výstav a ďalších kultúrnych aktivít. Zároveň vzniknú aj nové pracovné príležitosti,“ uviedla nórska veľvyslankyňa.

Program obnovy kultúrneho dedičstva je prioritnou oblasťou v rámci grantov z programu Finančného mechanizmu EHP 2009 – 2014 (tzv. nórske fondy). Nórsko síce nie je členskou krajinou EÚ, ale je súčasťou tejto dohody o spoločnom európskom trhu a ako zdôraznila veľvyslankyňa, Nórsko môže týmto spôsobom participovať na európskych projektoch s cieľom znížiť ekonomické a sociálne rozdiely v Európe. V aktuálnej grantovej schéme je pre Slovensko vyčlenená suma 80 miliónov eur, z ktorej 12 miliónov je vyčlenených na obnovu kultúrnych pamiatok a na presadzovanie inakosti v kultúre a umení.

Divadlo bez domova v ľavom krídle Pisztoryho...
Pisztoryho paláca ukrýva aj výnimočnú knižnicu....
+3Opona v kinosále je vyšívaná zlatom.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík uviedol, že samospráva by bez pomoci z vonkajších zdrojov nedokázala rekonštrukciu finančne zabezpečiť. „Každý rok bezprizorného chátrania kultúrnej pamiatky iba zhoršuje jej stav a preto bol najvyšší čas, aby sa s tým začalo niečo robiť,“ uviedol Števčík. V pláne je aj oprava okien, vykurovanie či elektrických sietí. Nádvorie pre verejnosť uzavreli z bezpečnostných dôvodov. Jeho úprava sa začne v septembri. Mestská časť má v pláne aj vybudovanie novej kotolne a v spolupráci s Film Europe aj rekonštrukciu kinosály a výmenu sedačiek.

O grant požiadalo Staré Mesto ešte v apríli 2014, obnovu paláca a podmienky čerpania grantu z nórskych fondov vlani vo februári odobrili aj staromestskí poslanci. Pôvodne mal byť projekt hotový najneskôr do apríla tohto roka. Zdržanie spôsobila kontrola verejného obstarávania. Pôvodný termín opravy fasády a strechy paláca bol do apríla 2016, avšak v septembri minulého roka úrad vlády ako správca programu predĺžil termín o rok.

Palác na dnešnej Štefánikovej ulici v širšom centre Bratislavy nechal koncom 90. rokov 19. storočia postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory. Súčasťou komplexu bola aj záhrada. V nej lekárnik pestoval liečivé rastliny. Siahala vraj až k dnešnému Slavínu. Podľa knihy historika Tivadara Ortvaya palác vynikal vkusom a luxusom. Z pôvodného vybavenia sa zachovala kovaná brána, umelecké zábradlie, balustráda, krištáľové lustre, mozaiková podlaha v schodiskovej hale, bohatá štuková výzdoba či pozlátené fresky na strope.

Počas druhej svetovej vojny v paláci sídlilo nemecké veľvyslanectvo. V roku 1953 tam zriadili Leninovo múzeum. Vtedy stropy znížili a zakryli sadrokartónom. Fresky tak opäť objavili až pamiatkári pred pár rokmi. Bočné krídlo sa využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Tí boli posledným nájomníkom až do roku 2005. Odvtedy palác chátral.

Národnú kultúrnu pamiatku spravuje mestská časť Staré Mesto. Po niekoľkých rokoch napokon občianske združenie Via Cultura spolu s mestskou časťou priestory paláca vyčistili, zbavili ho plesní a otvorili pre verejnosť. Od roku 2012 slúži ako priestor pre komunitno-kultúrne centrum. Sídli tam napríklad Divadlo bez domova či Kino Film Europe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pisztoryho palác #nórske fondy #revitalizácia