Vlakovú dopravu pri Žiline ochromilo spadnuté vedenie

Pre poškodené vedenie na železničnej trati pred Žilinou vlaky meškali desiatky minút až dve hodiny. Cestujúcim sa nepodarilo prísť načas do práce či školy. Prácu robotníkom pri oprave poruchy komplikovalo mrazivé počasie.

18.01.2016 16:22
porucha elektrického vedenia, vlaky, Žilina Foto: ,
Na železničnej trati pred Žilinou prebiehajú opravy poškodeného vedenia.
debata (1)

K poškodeniu vedenia došlo v úseku medzi Varínom a Žilinou. Vlaky ho museli obchádzať cez železničnú stanicu Žilina Teplička s náhradnými dieselovými rušňami. Havária na vedení sa stala v noci z nedele na pondelok, hodinu po polnoci. „V zmienenom úseku sa zamotal prechádzajúci nákladný vlak do spadnutého trakčného vedenia na 1. traťovej koľaji,“ informovala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Martina Pavlíková. Odborníci zo železníc zisťujú, prečo trakčné vedenie spadlo.

„Trakčné vedenie bolo strhnuté v úseku asi 300 metrov na oboch traťových koľajach. Poškodené trakčné vedenie spôsobilo, že aj niektoré koľaje v železničnej stanici Žilina zostali bez elektrického prúdu,“ doplnila Pavlíková. Dodala, že elektrodispečeri prišli k strhnutému vedeniu hneď po nahlásení udalosti a snažili sa ho opraviť. Ich prácu však komplikoval silný mráz. Pavlíková uviedla, že po 15. hodine sa na železnici pri Žiline podarilo poruchu čiastočne opraviť a dať do prevádzky jednu z dvoch traťových koľají, po ktorej mohli opäť jazdiť vlaky, čo znížilo meškania. Ďalšiu chceli sprejazdniť ešte vo večerných hodinách.

Vestibul žilinskej železničnej stanice sa... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Cestujúci, vlaky, vlaková stanica, meškanie Vestibul žilinskej železničnej stanice sa naplnil najmä ráno. Cestujúci meškali do práce aj do roboty desiatky minút až dve hodiny.

Vestibul žilinskej železničnej stanice sa naplnil cestujúcimi najmä ráno. Sledovali hlásenia o meškaní vlakov a zisťovali, kedy budú môcť odcestovať. Pred zákazníckym centrom čakali študenti na potvrdenie, aby v škole vysvetlili a ospravedlnili neskorý príchod. „Zmeškám minimálne tri hodiny z vyučovania. Písal som triednej učiteľke a odpísala mi, že sa jej ozvali aj iní žiaci, že budú meškať,“ povedal stredoškolák Tomáš z Čadce.

Vlakom zo Žiliny do Lúčok plánovala cestovať aj Adela z Kysuckého Lieskovca. „Vlak mal ísť o 8.40 hodine, no nevieme, koľko bude meškať. Nebudeme čakať, radšej pôjdeme autom, odvezie nás kamarátkin manžel,“ povedala.

Najviac meškali tri nočné medzinárodné vlaky jazdiace medzi Prahou a Košicami. Vlak z Humenného smer Košice – Žilina, Čadca – Praha meškal až 138 minút. Zuzana Červená zo Železničnej spoločnosti Slovensko informovala, že odrieknuté boli tri zrýchlené vlaky a päť osobných vlakov. Zrýchlené vlaky medzi Vrútkami a Žilinou boli nahradené autobusmi. Rýchliky mimoriadne zastavovali v stanici Varín a zabezpečovali odvoz cestujúcich za odrieknuté osobné vlaky. „V dôsledku poškodenia trolejového vedenia v úseku Žilina – Varín bolo v pondelok k 15. hodine zmeškaných 44 vlakov, spolu 2 104 minút,“ uviedla Červená zo ŽSSK.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Žilina #meškanie #elektrické vedenie #porucha