Petíciu proti hazardu v Bratislave zatiaľ podporilo iba 35-tisíc ľudí

Petíciu proti hazardu v Bratislave svojím podpisom zatiaľ podporilo takmer 35-tisíc ľudí a zbieranie podpisov ďalej pokračuje. Informoval o tom starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva, ktorý je iniciátorom petície proti hazardu. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy sami regulovať množstvo hazardu na svojom území. Na to, aby bola petícia úspešná, však samosprávy potrebujú vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov.

20.01.2016 16:44
hazard, automat Foto: ,
Patologické hráčstvo sa nazýva aj gambling a je to závislosť na hazardných hrách.
debata (14)

Starostom bratislavských mestských častí totiž v súčasnosti chýbajú kompetencie na to, aby mohli obmedziť vznik hazardných herní na svojom území. S tým má skúsenosti napríklad starosta Ružinova Dušan Pekár, ktorý pred pár dňami dostal na stôl petíciu od obyvateľov, v ktorej žiadali starostu, aby nepovolil vznik herne.

„Žiaľ starosta nemá takú kompetenciu, my sme v tomto prípade len štatisti a mrzí ma, že nemôžeme regulovať činnosti, ktoré chceme alebo nechceme na území mestskej časti,“ povedal Pekár. Ako dodal, práve to bolo dôvodom pre vznik petície proti hazardu v Bratislave, pretože ani hlavné mesto ani mestské časti v súčasnosti nemajú kompetencie na obmedzenie vzniku nových herní. Navyše skupina poslancov Národnej rady SR sa už v tejto veci obrátila aj na Ústavný súd SR s návrhom, aby boli časti zákona o hazardných hrách, podľa ktorých treba na zákaz hazardu vyzbierať podpisy pod petíciu, vyhlásené za protiústavné.

Podpisy zbiera tisícka dobrovoľníkov

Starosta Mrva je zatiaľ s priebehom petičnej akcie spokojný a hovorí, že len na území Vajnôr petíciu podpísalo 28 percent obyvateľov mestskej časti. K zbieraniu podpisov sa pridala aj Karlova Ves, starostka mestskej časti Dana Čahojová tvrdí, že petíciu už podporila približne tretina Karlovešťanov. Situáciu s hazardnými hrami sa priamo do terénu vybral zmapovať starosta Lamača Peter Šramko, ktorý sa bol cez víkend pozrieť v jednej z bratislavských her­ní.

„Chcel som vedieť, čo je tam za osadenstvo. Bol som veľmi sklamaný, v herni boli ľudia vo veku 35 až 50 rokov a takmer 80 percent automatov v herni bolo obsadených,“ priblížil svoje skúsenosti Šramko, ktorý neskrýval svoje zhrozenie. Na podporu petície vzniklo aj niekoľko internetových stránok, iniciatívu možno podporiť na stránke Bratislava proti hazardu či Zastavme hazard.

Prevádzkovateľom herní sa iniciatíva nepozdáva

Prevádzkovatelia herní považujú petíciu za nátlakovú, podpisy vraj petičiari zbierajú nielen po bytoch, ale napríklad aj v kostoloch či u lekára. „Bolo tu niekoľkokrát prezentované, že 35-tisíc podpisov je obrovský úspech. Myslím si, že petícia, pod ktorú sa zbierajú podpisy od mája minulého roka a vyjadrilo jej podporu len 10 percent obyvateľov Bratislavy pre nás nie je žiadne úžasné číslo,“ povedala za prevádzkovateľov herní Dominika Lukáčová, hovorkyňa firmy prevádzkujúcej výherné zariadenia.

Prevádzkovatelia herní pritom pripomínajú, že už prijali aj opatrenia na obmedzenie hazardu. „Prijali sme memorandum, v ktorom sme sa zaviazali, že počet herní sa už nebude zvyšovať. Prevádzky, ktoré napríklad zaniknú, už nebude nahrádzať žiadny nový prevádzkovateľ, jednoducho ten trh sa uzavrel. Výsledkom toho je, že k 1. januáru 2016 je o 1 200 výherných prístrojov menej ako doteraz,“ dodala Lukáčová. Existuje aj internetová stránka o zodpovednom hraní na automatoch pre hráčov, ktorých ohrozuje závislosť. Stránku www.hrajsrozumom.sk spustili koncom septembra minulého roka a ľudia sa môžu na stránke napríklad anonymne otestovať, či sú od hrania závislí. Okrem toho sú na nej informácie o riešení problémov s nadmerným hraním.

Podstatou spisovanej petície proti hazardu je žiadosť Bratislavčanov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa zakážu hazardné hry na území Bratislavy. Smeruje tiež k tomu, aby sa otvorili rokovania o zmene zákona tak, aby obec sama mohla všeobecne záväzným nariadením obmedziť vznik zariadení s hracími automatmi. V súčasnosti je to totiž tak, že hlavné mesto udelí individuálnu licenciu tomu žiadateľovi, ktorý predloží úplnú žiadosť o jej udelenie a preukáže, že splnil podmienky stanovené zákonom. Licencie sú vydávané na jeden rok.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #petícia proti hazardu