Galandiu chcú opraviť, čakajú na výšku škôd

Chátrajúca ruina na kraji mesta, ktorá je navyše nebezpečná. Takýto osud Termálneho centra Galandia mesto nepripúšťa. Chce ho opraviť. Za koľko, bude jasné až vo februári. Stihnú ho otvoriť na letnú sezónu?

22.01.2016 15:00
Galandia, Trnava, ruina Foto: ,
Stihnú otvoriť Galandiu v letnej sezóne?
debata

Galandiu plánujú dať do poriadku a znovu otvoriť. Primátor Peter Paška a poslanci sa zhodli, že s najväčšou pravdepodobnosťou budú postupovať podľa časového harmonogramu jednotlivých krokov, ktoré pre záchranu Galandie pripravil mestský úrad. Mestské zastupiteľstvo o tom rozhodne až po vyčíslení škôd, čo sa očakáva v prvej polovici februára. Paška odhaduje, že oprava nebude stáť menej ako milión eur, no skutočné náklady ukáže až samotná oprava. Mesto si na to bude musieť vziať úver.

„Budeme robiť všetko preto, aby sme Galandiu stihli otvoriť počas letnej sezóny,“ povedal Paška s tým, že si nechávajú časovú rezervu. Mesto chce najskôr osloviť pôvodný tím projektantov Galandie, aby sa vyjadril k posudku, v ktorom statik konštatoval závažné nedostatky zasahujúce do statiky budovy. V najhoršom stave je časť s bazénmi.

V druhom kroku chce nájsť nového projektanta, ktorý navrhne komplexné prestrešenie kolíznej časti stavby a predloží rozpočet. Nasledovať bude vybavenie stavebného povolenia, výber stavebníka, samotná rekonštrukcia a dodanie stavby.

„Dĺžka výstavby je závislá od možnej prestávky zabudovanej technológie a náročnosti stavebného riešenia,“ uvádza sa v pravdepodobnom časovom harmonograme, podľa ktorého by malo mesto postupovať. Galandia bude zatiaľ fungovať v utlmenom režime, pretože technológie nemôžu úplne vypnúť. Mesačné náklady naň sa pohybujú podľa primátora okolo 35-tisíc eur.

Architekt Ladislav Struhár, ktorý koordinoval projektantský tím Galandie, hovorí, že oceľová konštrukcia je v poriadku. „Statický posudok, ktorý konštatoval závažné nedostatky, vychádzal zo zlej projektovej dokumentácie a nie tej, podľa ktorej sa realizovala stavba. Neskontrolovalo sa to a ani u nás nikto nebol,“ hovorí Struhár s tým, že už o tom písomne upovedomil primátora aj poslancov.

Statik podľa neho posudzoval projekt pre stavebné povolenie, ktorý je zjednodušeným projektom. „Konštrukcia v ňom nebola prepočítaná a podrobne vypracovaná. Nejde teda o realizačný projekt, ktorý zodpovedá skutočnosti,“ vysvetľuje architekt.

Dodal, že posudok, o ktorom rozpráva pol Slovenska, ešte stále nevidel. Statik, ktorý sa podieľal na stavbe Galandie, medzičasom zomrel a podľa Struhára sa nemá ako brániť. Myslí si, že poškodenia vznikli nesprávnou prevádzkou a že tam bola vyššia vlhkosť. V prípade boli podané dve trestné oznámenia. Architekt zatiaľ predvolaný nebol.

Galanťania si nie sú istí, či by malo mesto kúpalisko opravovať. „Ľudí podviedli s termálnou vodou. Domáci radšej chodia do neďalekého Vincovho lesa v Sládkovičove či do Diakoviec. Dokonca je tam lacnejšie vstupné,“ hovorí dôchodca Zoltán. Myslí si, že po tejto afére sa do Galandie nevrátia ani cezpoľní, ktorí chodili najmä z okolia Bratislavy a Nitry. „Galandia bola väčšinou v strate. Aj mesto ju už dotovalo. Mala tam byť termálna voda, no vykuruje sa elektrickou energiou, čo sú obrovské náklady. Keď tam ľudia prestanú chodiť, návratnosť bude nulová a investícia zbytočná,“ myslí si Juraj (56). Hoci to má Galandia v názve, termálna voda v nej nikdy nebola.

„Termálnou vodou mali byť dokurované bazény. Lenže voda, ktorá prichádza ako odpadová voda zo spoločnosti Galantaterm, nedosahuje požadované teploty. Galandia bola od samého začiatku vykurovaná prioritne elektrickou energiou,“ vysvetľuje Paška. Prichádzajúca voda by mala mať konštantne minimálne 39 stupňov Celzia, no štandardne má 32 až 35 stupňov. V zimných mesiacoch, v čase vykurovania, je to niekedy viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #Trnava #Peter Paška #Galandia