V Trnave na Základnej škole na ulici Jána Bottu chýbajúcich učiteľov nahradili

V Trnave sa zapojili do ostrého štrajku pedagógovia zo 17 škôl, najmä materských a takisto aj z Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity.

25.01.2016 12:15 , aktualizované: 17:00
štrajk učiteľov, Nitra Foto: ,
V Spojenej katolíckej škole na Farskej ulici v Nitre sa v pondelok neučilo. Vedenie školy poskytlo rodičom detí prvého až štvrtého ročníka základnej školy možnosť využiť dopoludňajšiu starostlivosť. V triede bolo 14 detí, ktoré pozerali filmovú rozprávku, skladali lego či si kreslili. Dohliadali na ne neštrajkujúce učiteľky.
debata

Starostlivosť o deti zostala na pleciach rodičov. Mesto útočisko neposkytlo. „Vzhľadom na malý počet zatvorených škôl, to nebolo potrebné. Ani rodičia sa na nás s takouto požiadavkou neobrátili,“ povedal hovorca radnice Pavol Tomašovič.

Najviac pedagógov avizovalo zapojenie sa do štrajku na Základnej škole na ulici Jána Bottu, kde učí viac ako 50-členný učiteľský zbor. Minulý týždeň počítalo vedenie s tým, že sa štrajku zúčastní 26 učiteľov. Podľa riaditeľky Jarmily Chmurovej mali pripravený aj obmedzený režim vyučovania. „Stále je to v pohybe, momentálne neviem presne číslo, ale klesá to. Vyučovanie prebieha v štandardnom režime,“ povedala v pondelok doobeda riaditeľka. Chýbajúcich učiteľov vyriešili zastupovaním.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja je 51 stredných škôl. Do štrajku sa zapojilo 203 pedagógov z desiatich škôl, čo je 10,8 percenta v rámci všetkých stredoškolských pedagógov kraji. Riaditeľské voľno mali tri školy v Dunajskej Strede, v ostatných prebiehalo náhradné vyučovanie. „V utorok bude vyučovanie prebiehať už na všetkých školách,“ povedal hovorca kraja Patrik Velšic.

V Nitre štrajkovali učitelia v 13 školách, aj v cirkevných. Mesto je zriaďovateľom 14 základných a 25 materských škôl, v pondelok fungovali všetky. Do štrajku sa zapojili učitelia z troch základných škôl. Nevyučovalo na Spojenej katolíckej škole na Farskej ulici, ktorej zriaďovateľom je Biskupský úrad v Nitre. Škola má celkovo 72 pedagógov, do štrajku sa ich zapojilo 61.

Neučili sa gymnazisti ani základoškoláci, zatvorená bola materská škola aj školský klub. Vedenie školy však ponúklo rodičom detí v prvom až štvrtom ročníku základnej školy dopoludňajšiu starostlivosť. „Na nižšom stupni máme 175 detí, v pondelok ich prišlo do školy 14. Niektorí rodičia majú deti aj v materskej aj základnej škole. Ak museli zostať doma s jedným, tak si u seba nechali aj druhého,“ povedal riaditeľ školy Karol Žák.

S deťmi, prevažne tretiakmi a štvrtákmi, boli v triede tri učiteľky, ktoré sa nezapojili do štrajku. Dohliadali na ne od pol ôsmej do pol jednej. Pripravili pre ne niekoľko aktivít. Deti sa mohli zahrať známu slovnú hru Scrabble či skladať lego. Na stenu im premietali filmovú rozprávku.

Žák učiteľov podporuje, so školstvom podľa neho treba niečo robiť. „Na štrajk som ich však nenahováral, ani som ich od neho neodrádzal,“ dodal. Nad tým, čo by robil, ak by učitelia štrajkovali niekoľko týždňov, sa zatiaľ nezamýšľal. „V tomto momente je to zbytočná špekulácia,“ myslí si Žák.

Zo 67 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja sa štrajku zúčastnilo 192 pedagógov zo 14 škôl, čo je 9 percent z celkového počtu.

„Vyučovanie neprebiehalo len vo dvoch školách – Strednej priemyselnej školy stavebnej v Hurbanove a v Gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským v Šahách. V obmedzenom režime prebiehal vyučovací proces v Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach a s osobitným rozvrhom pre 1. až 4. ročník v Gymnáziu v Topoľčanoch,“ povedala hovorkyňa kraja Oľga Prekopová. Na hurbanovskej a šahanskej škole sa v utorok bude učiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk učiteľov