V Bratislave pozor na šmykľavé chodníky a zastávky

Zľadovatené a šmykľavé chodníky či zastávky v pondelok ráno skomplikovali cestu do práce nejednému Bratislavčanovi. Poľadovica spôsobila problémy chodcom po celom hlavnom meste, na ľade sa od rána zranilo 30 ľudí.

25.01.2016 13:15
počasie, poľadovica, šmykľavo, ľad, zima,... Foto: ,
Do terénu ráno vyslala posýpacie autá aj bratislavská radnica. Lokálny likvidačný posyp nariadili najprv o tretej hodine ráno, vozidlá zimnej údržby zasahovali na Kolibe, Kramároch, v Lamači, Devíne, na Devínskej ceste, Mudroňovej či Búdkovej ulici i na mostoch a nájazdoch.
debata (1)

O zastávky MHD sa z väčšej časti stará Dopravný podnik Bratislava, zvyšok spravuje bratislavská radnica. Pracovníci DPB i cestári síce už od rána posýpajú, no radnica odkazuje, že v takomto počasí si treba dávať pozor a mať dobrú obuv. „Zástavky MHD má v správe Dopravný podnik Bratislava, niektoré najmä v centre mesta aj magistrát. Nie je možné vyčistiť všetko naraz, ale postupne. Je zimné obdobie, takéto počasie je teda normálne, musíme všetci dbať ma zvýšenú bezpečnosť,“ vyjadrila sa hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Pre poľadovicu majú v Univerzitnej nemocnici Bratislava plné ruky práce. Na centrálnych príjmoch UNB predpoludním evidujú 30 zranených po šmyknutí na ľade, informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Ako dodala, väčšinou sú to ľahšie úrazy, pomliaždeniny a podvrtnutia, ktoré lekári ošetrili ambulantne. „Deviati zranení v nemocnici zostávajú. Dôvodom sú komplikované zlomeniny rúk a nôh, ktoré treba operačne riešiť, a úrazy hlavy,“ doplnila Maťašovská, ktorá tiež prízvukuje, že v takomto počasí si treba dávať pozor.

Dopravný podnik Bratislava už v skorých ranných hodinách nariadil posyp zastávok predovšetkým v kopcovitých terénoch, napríklad v Karlovej Vsi či Dúbravke. „Pre poľadovicu a pretrvávajúci dážď DPB zaznamenal problémy so zmývaním soli na zastávkach. Soľ odplavovalo, preto už približne medzi 09:00 a 10:00 bolo nutné vykonať na zastávkach ďalší posyp,“ priblížila situáciu v hlavnom meste hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Dopravný podnik Bratislava vykonáva posyp na zastávkach, ktoré má v správe, „a to v dĺžke najdlhšieho vozidla MHD pri prvom zásahu. Pri druhom, tzv. dočisťovaní zastávky sa očistí a posype v dĺžke na dve za sebou stojace vozidlá,“ vysvetlila Volfová.

V Bratislave je približne 1 400 zastávok a z nich má DPB v správe 1 168. O zvyšok zastávok ako aj o cesty I. a II. triedy, prejazdné úseky ciest či námestia, verejné priestranstvá, lávky, mosty a priechody pre chodcov sa stará bratislavský magistrát. Cesty III. a IV. triedy spravujú mestské časti. Ako doplnila Skokanová, starostlivosť o chodníky v hlavnom meste si delí mesto a mestské časti, ide najmä o chodníky pri cestách, ktoré majú v správe. „Avšak treba si uvedomiť, že isté povinnosti v tejto súvislosti majú aj občania, a to napríklad majitelia rodinných domov či správcovia bytových domov – tí sú zodpovední za schodnosť chodníkov pri rodinných alebo bytových domoch,“ doplnila Skokanová.

Do terénu ráno vyslala posýpacie autá aj bratislavská radnica. Lokálny likvidačný posyp nariadili najprv o tretej hodine ráno, vozidlá zimnej údržby zasahovali na Kolibe, Kramároch, v Lamači, Devíne, na Devínskej ceste, Mudroňovej či Búdkovej ulici i na mostoch a nájazdoch. O piatej ráno hlavné mesto pre mrznúci dážď nariadilo celomestský likvidačný posyp. Krátko pred 08:00 cestári opäť vyrazili posypať Devínsku cestu. „V posype sa pokračovalo aj dopoludnia, pracovníci ručne zasa dočisťujú verejné priestranstvá. Informácie o zimnej službe zverejňuje mesto Bratislava na svojej stránke pod názvom Zimná služba aktuálne,“ informovala Skokanová. Ako dodala, radnica odporúča občanom aby si v takomto počasí dávali pozor a počasiu prispôsobili obuv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #poľadovica