V Žiline pomáha rodičom centrum voľného času

Len dve deti prišli počas štrajku učiteľov do Centra voľného času v Žiline. Centrum vyšlo v ústrety rodičom, ktorí si nemohli zobrať voľno ani inak zabezpečiť starostlivosť o deti, ktoré nemohli ísť na vyučovanie do škôl zatvorených pre štrajk.

25.01.2016 16:41
štrajk učiteľov, Žilina Foto: ,
O štrajku sa mohli rodičia detí informovať aj priamo v škole (na snímke vstup do ZŠ Limbova Žilina).
debata

Tretiačku Mariku a prváka Miška sme zastihli pri tvorbe ozdôb, predtým si užili pohybové aktivity aj šachový duel. Aj keď Miškovi ešte v nedeľu bolo ľúto, že nemohol ísť v pondelok do školy, aktivity v centre si pochvaľoval.

Iní rodičia riešili situáciu najčastejšie prostredníctvom starých rodičov alebo starších súrodencov. „Doma zostali dve deti, 16-ročná dcéra a 10-ročný syn. Takže starší súrodenec sa postaral o toho mladšieho. Pre nás to problém nebol a ani sme nehľadali možnosti, kde by sme ich dali,“ povedal otec detí, Žilinčan Miroslav.

V Žiline sú z 18 základných škôl pre štrajk učiteľov úplne zatvorené dve cirkevné základné školy a ďalšia základná škola, ktorú spravuje mesto, funguje v obmedzenom režime.

V Základnej škole Limbova na žilinskom sídlisku Solinky vstúpilo do štrajku 22 z 37 pedagógov, niektorí určitelia sú PN. Do školy prišlo sedem pedagogických pracovníkov. Tí, čo zostali v škole, zabezpečili vyučovanie, však len pre deti prvého a druhého ročníka.

„Od dnešného dňa ide škola v núdzovom režime. Zabezpečujeme vyučovanie v prvom a v druhom ročníku, to sú štyri triedy. Žiakov učia náhradní učitelia. Učia sa podľa rozvrhu, školská jedáleň funguje a strava je zabezpečená. Školský klub je popoludní do 15.30, nie do 17.30 ako zvyčajne,“ povedala riaditeľka školy Janka Sliviaková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #centrum voľného času #štrajk učiteľov