Učitelia demonštrovali v Leviciach, vo štvrtok prídu do Nových Zámkov

Štrajkujúci učitelia sa zišli na Námestí hrdinov v Leviciach. Na pódiu rečnili zástupcovia rodičov, materských, základných, stredných aj umeleckých škôl a Iniciatívy slovenských učiteľov. Počet štrajkujúcich a ich sympatizantov sa podľa odhadov pohybuje medzi číslom 300 až 400. Ľudia zvonili zvončekmi a držali transparenty s nápismi „Učitelia a sestry, to sú vládne resty“, „Aký učiteľ, taký žiak“, „Nerobte z nás utečencov“ či „Nie je nám to jedno.“

27.01.2016 12:47 , aktualizované: 15:30
štrajk učiteľov, strajk, Levice, Foto: ,
Učitelia demonštrovali na Námestí hrdinov v Leviciach.
debata (16)

„Kedy, ak nie teraz?“ spýtal sa Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá na 25. januára ohlásila ostrý neobmedzený štrajk. Na námestie v centre Levíc prišli pedagógovia z materských základných a stredných škôl nielen z Levického okresu, ale aj Bratislavy či Detvy. Držali množstvo transparentov s nápismi „Vydržím do dôchodku?“, „Aj poslancov sme naučili čítať“ či „Chcem byť učiteľkou na Slovensku“. Pokračovať chcú v demonštráciách aj v ďalších mestách, najbližšie vo štvrtok v Nových Zámkoch a Košiciach.

Angličtinárka zo Žarnovice: Učitelia vydržia do konca týždňa

Štrajkujúcich učiteľov prišli do Levíc podporiť učitelia a rodičia z rôznych kútov Slovenska, niektorí prišli aj s deťmi. „Na svojich požiadavkách trváme, sme odhodlaní a vydržíme v štrajku aj naďalej. Nie je nám jedno, čo sa deje v školstve. Rozhodne to nie je len o peniazoch,“ povedala jedna z organizátorov podujatia Zdena Ginčaiová, ktorá je učiteľkou na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach.

Podľa jej slov prišli učiteľov do Levíc podporiť z Bratislavy, Nitry, Šale, Banskej Bystrice, Krupiny, Žarnovice, Šiah a viacerých obcí v Nitrianskom kraji. „Bolo to živé, odhodlané, ľudia reagovali spontánne, desiati prišli sami na pódium rečniť. Robili sme to trochu inak ako v Bratislave, my sme otvorili fórum s tým, že kto chce, nech príde niečo povedať. S podujatím sme veľmi spokojní,“ zhodnotila Ginčaiová.

„Školstvo je v hroznom stave. Postavenie učiteľa je kdesi na okraji spoločnosti. Tu nejde len o financie do škôl a na platy učiteľov,“ povedala Zuzana Mečková zo Základnej školy v Žarnovici, kde učí angličtinu. Jej priemerná mzda sa po dvoch vysokých školách a za 33 rokov praxe sa pohybuje okolo 700 eur v čistom. Vyšší plat by podľa nej zdvihol úroveň školstva. „Pre motiváciu mladých kolegov je to dôležité.“

Učitelia podľa Zuzany určite vydržia do konca týždňa, čo bude ďalej sa uvidí. Trojmesačný štrajk podľa nej nie je reálny. Ak učitelia štrajk opúšťajú, môže za tým byť aj nátlak zo strany zriaďovateľov či riaditeľov. „Sama s tým však skúsenosť nemám,“ dodáva.

Ako uviedol Štefan Šimonov z Iniciatívy nitrianskych učiteľov, tento počet sa od pondelka nezmenil. „Počet zapojených pedagógov a odborných zamestnancov škôl zostáva nad 1 500, niektorí sa zo štrajku odhlásili a iní sa prihlásili. Plánujeme vydržať nielen celý tento týždeň, ale aj dlhšie,“ povedal Šimonov.

V Nitre ostávajú zatvorené cirkevné školy

Na všetkých 67 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj, sa v stredu učilo. Podľa slov hovorkyne predsedu kraja Oľgy Prekopovej sa do štrajku zapojilo 90 učiteľov zo siedmich stredných škôl. „S upraveným rozvrhom pre všetky triedy vyučujú v Gymnáziu Topoľčany a v Strednej odbornej škole na Ulici SNP 41 v Šahách. V Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach je vyučovanie v obmedzenom režime,“ informovala Prekopová. Učí sa aj vo všetkých 14 základných a 25 materských školách, ktorých zriaďovateľom je mesto Nitra.

V Nitre zostávajú zatvorené naďalej cirkevné školy. V utorok však subkomisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre katolícke školy neodporučila katolíckym školám účasť na štrajku. (Viac: Komisia KBS pre školstvo neodporúča štrajk katolíckym školám.) Od pondelka sú zatvorené Základná škola svätého Svorada a Benedikta, Materská škola svätých anjelov strážcov a Gymnázium svätého Cyrila a Metoda, ktoré sa nachádzajú v spoločnom areáli na Farskej ulici. Do štrajku sa zapojilo 61 pedagógov týchto škôl. Zatvorená do odvolania je aj Základná škola s Materskou školou svätého Gorazda na sídlisku Chrenová.

V piatok 29. januára pozýva Iniciatíva nitrianskych učiteľov všetkých štrajkujúcich pedagógov a verejnosť na Učiteľskú kvapku krvi, ktorá bude o 7:00 v Národnej transfúznej stanici v Nitre. „Vzhľadom na to, že nám vláda SR neumožňuje ani v tento deň podmienky, ktoré by priniesli väčšiu kvalitu do vzdelávania našich detí a neurobila potrebné kroky k zmene súčasnej situácie v školstve, urobíme aspoň my, učitelia, užitočný skutok pre našu spoločnosť a darujeme krv,“ povedal Šimonov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Levice #nitriansky kraj #štrajk učiteľov