V referende sa chce Karlova Ves pýtať na štyri otázky

Bratislavská mestská časť Karlova Ves sa chce v referende obyvateľov pýtať na štyri otázky. Uvádzajú ich v materiáli na štvrtkové mimoriadne zasadnutie karloveského miestneho zastupiteľstva, vyhlásenie referenda a aj referendové otázky musia schváliť miestni poslanci.

27.01.2016 17:32
karlova ves Foto: ,
Karlova Ves chce spojiť obecné referendum s marcovými parlamentnými voľbami, konať sa teda má 5. marca.
debata

Mestskú časť zaujíma, či Karlovešťania súhlasia so súčasným spôsobom parkovania na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. Druhá otázka nadväzuje na prvú a ľudí sa pýtajú, či súhlasia so zavedením rezidenčného parkovania, ktoré zníži počet vyhradených parkovacích miest v Karlovej Vsi.

Predposledná otázka sa týka hazardu v Bratislave a jej znenie je: Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves? V poslednej otázke mestská časť od svojich obyvateľov zisťuje, či súhlasia s obmedzením používania zábavnej pyrotechniky na území Karlovej Vsi.

Samospráva chce spojiť obecné referendum s marcovými parlamentnými voľbami, konať sa teda má 5. marca.

Návrhy na rozhodnutie v referende musia byť formulované tak, aby sa na ne dalo jednoznačne odpovedať ‚áno‘ alebo ‚nie‘ a nesmú byť navzájom podmienené. Na to, aby bolo referendum úspešné, musí v ňom hlasovať minimálne päťdesiat percent oprávnených voličov. Členov miestnej komisie aj náhradníkov zriadi tiež karloveské miestne zastupiteľstvo.

Referendum poskytuje možnosť každému obyvateľovi, ktorý sa chce vyjadriť, rovnaké podmienky.

„Aj v prípade, že sa na referende zúčastní menej ako päťdesiat percent oprávnených voličov, bude jeho výsledok významným podkladom pre rozhodovanie zastupiteľstva. Preto sa miestne zastupiteľstvo rozhodlo pred prijatím zásadného rozhodnutia komunikovať s verejnosťou a zistiť záujem a názor občanov mestskej časti na tieto otázky,“ píše samospráva v návrhu všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava – Karlova Ves o organizácii miestneho referenda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #parkovanie #pyrotechnika #hazard #referendum #Karlova Ves