Kam so školákom počas štrajku? Na univerzitu.

Mám ísť na týždeň k babke? To bude nuda. Alebo ísť s mamou k nej do roboty? Tak to je ešte väčšia nuda. Ale chodiť počas voľných dní na univerzitu a preskočiť tak aj starších súrodencov, to je niečo! Aj takto rozmýšľali niektoré školopovinné deti, ktoré teraz majú voľno, lebo ich učitelia štrajkujú.

28.01.2016 08:15
detská univerzita Foto: ,
Detská univerzita v Trenčíne sa začala praktickým cvičením po názvom Tablet nielen na hry.
debata (2)
Pre týchto školákov je určená výnimočná detská univerzita, ktorá sa v stredu začala na pôde Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Výnimočná preto, lebo ju organizujú v mimoriadnom termíne, počas štrajku. Pravidelne býva počas letných prázdnin. V prvý deň výnimočnej univerzity si do vysokoškolských lavíc sadlo 18 detí.

„Chceli sme pomôcť predovšetkým rodičom. Nie každý má možnosť čerpať dovolenku, vziať si OČR-ku a znížiť si tak denný príjem. Zároveň chceme pútavou a hravou formou ponúknuť niečo deťom, aby počas týchto dní nesedeli doma, ale aby sa formou zábavy vzdelávali,“ vraví Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity, ktorý prišiel malých vysokoškolákov privítať.

Ako prvá priviedla svoje deti Katarína Hrabovská z Opatovej, čo je severná časť Trenčína. Jej 6-ročný syn a 9-ročná dcéra chodia na Základnú školu na Hodžovej ulici, kde sa učitelia v stredu pripojili k štrajku. Základná škola aj univerzita sú na sídlisku Sihoť.

„Na Sihoti mám aj robotu. Keby nebol takýto program pre deti, museli by ísť so mnou do roboty, ale tam by sa určite len nudili,“ dodala Katarína Hrabovská.

Svoju vnučku priviedla na detskú univerzitu aj dôchodkyňa Angela Cedzová. Vnučka chodí na Základnú školu na Bezručovej ulici, ktorá je pre štrajk učiteľov zatvorená už od pondelka. Doterajšie dni voľna trávili spolu, ale babka videla, že vnučka sa s ňou začína nudiť. Piecť a variť, to nebola pre vnučku žiadna zábava.

Dve deti Gabriely Krokvičkovej sú takisto žiakmi Základnej školy na Bezručovej ulici. Doteraz boli u starých rodičov, ale tí tiež majú svoje povinnosti. Iniciatívu univerzity preto privítali a deti prihlásili do konca týždňa. „Je to veľké plus, pretože ja aj manžel musíme chodiť do práce a je problém deti niekam dať počas štrajku učiteľov,“ povedala Gabriela Krokvičková.

Aj Juraj Liška mohol dať svoju 9-ročnú dcéru k babke, ale možnosť ísť na univerzitu bola pre školáčku oveľa lákavejšia.

„Dnes nemohla spať, tak sa na to tešila, lebo ide na vysokú školu a preskočí aj svojich starších bratov. Je to pre ňu veľký zážitok,“ povedal Juraj Liška, keď sa rozlúčil s dcérou. Sám je pedagóg, učí na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne. Využil detskú univerzitu, aby urobil radosť dcére, hoci túto akciu prijal s rozpakmi. Štrajkujúci učitelia ju hodnotia ako štrajkokazectvo, niečo, čo oslabuje nátlakovú akciu učiteľov. Rektor takéto podozrenie odmieta.

„Žiadnym spôsobom nevstupujeme do aktivity, ktorú si rozbehli učitelia v regionálnom školstve. Cieľ máme spoločný. Sám už niekoľko rokov upozorňujem, že do školstva má ísť viac peňazí,“ dodal Jozef Habánik.

Školáci sa zhromaždili v učebni, ktorá je určená pre univerzitu tretieho veku. Do tých istých lavíc, kde dopoludnia sedeli deti, si popoludní sadnú seniori. Prvou hodinou školákov bolo praktické cvičenie, na ktorom každý školák dostal na lavicu tablet. Od prednášajúceho sa dozvedeli, že táto technická hračka nie je určená len na hry. A na tých istých tabletoch sa učia aj seniori využívať elektronickú poštu, facebook, skype a ďalšie vymoženosti, ktoré im umožňujú udržiavať kontakt s deťmi a vnúčatami, ktoré sú niekde v zahraničí.

Výnimočná detská univerzita trvá od stredy do piatku. V univerzitných laboratóriách si počas týchto troch dní budú môcť deti pozrieť, ako sa taví sklo, vyskúšajú si úlohu moderátora v študentskom rádiu, zoznámia sa s azbukou aj vysokoškolskou knižnicou, budú pozorovať slnko pomocou hvezdárskeho ďalekohľadu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Trenčianska univerzita #štrajk učiteľov