Vyhlásili súťaž pre ochrancov seniorov

Starších ľudí je čoraz viac, napriek tomu často zostávajú na okraji záujmu a života spoločnosti. Upriamiť pozornosť na ich potreby sa preto podujali organizátori súťaže o ocenenie Senior Friendly - občianske združenia Klub Luna Senior Friendly a Bagar.

28.01.2016 15:00
debata (5)

Chystajú sa odmeniť firmy, inštitúcie aj jednotlivcov, vďaka ktorým sa seniorom žije o čosi ľahšie a kvalitnejšie. Najmä preto, že im dokážu ponúknuť rôzne výhody, služby, výrobky, aktivity, možnosti uplatnenia a iné benefity.

Prvý ročník podujatia včera vyhlásili v Bratislave. Prihlásiť sa možno do 30. júna, ceny sa budú slávnostne odovzdávať v októbri.

„Dôležité je, aby predovšetkým mladá generácia pochopila, že sa nemusí báť svojej staroby, že každý vek prináša nejakú krásu. Aj senior má množstvo predností. A nám ide o to, aby sme poukázali na to, že všetko to pozitívne treba podporiť,“ zdôraznil prezident OZ Bagar Miloš Nemeček.

Ocenenie sa bude udeľovať v štyroch kategóriách. Pre veľké spoločnosti, stredné podniky, malé firmy vrátane živnostníkov a napokon aj pre médiá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie či zdravotnícke zariadenia. Zúčastniť sa však smú len také subjekty, ktoré nemajú starostlivosť o seniorov priamo v predmete činnosti. Zvláštna cena je určená pre osobnosti, ktoré pomáhajú napĺňať ciele projektu.

„Spoločnosť musí pochopiť, že starších bude pribúdať. Dožívame sa výrazne viac rokov, aj o niečo zdravší ako kedysi. Priemerný vek mužov rastie o niečo rýchlejšie ako žien. Ženy vždy žili dlhšie, no za posledné roky sa ten rozdiel mierne skracuje. Možno aj preto, že od roku 1945 sme tu nemali vojny,“ povedal Nemeček, ktorý je tiež členom Rady vlády SR pre práva seniorov.

Záštitu nad akciou prevzal minister práce Ján Richter. Víťazov spomedzi všetkých nominovaných bude vyberať porota zložená zo zástupcov seniorských organizácií, verejnej správy a samosprávy, ministerstva práce, odborníkov na seniorskú problematiku a osobností kultúrneho a spoločenského života.

Ako zdôraznil Nemeček, demografický vývoj, charakterizovaný výrazným starnutím populácie, patrí k najväčším výzvam súčasnosti a blízkej budúcnosti pre Slovensko aj celú Európu. Kľúčové je preto presadzovať filozofiu aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami, využívať nástroje vekového manažmentu a ďalšie postupy, ktoré predlžovaniu života občanov dajú pozitívny rozmer. „Aj seniorský vek sa dá prežiť aktívne, spokojne a plodne. K tomu možno prispieť otvorenejším, priateľskejším prístupom mladšej a strednej generácie, celej spoločnosti a jej jednotlivých súčastí,“ uzavrel organizátor súťaže.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #senior #seniori #súťaž #benefity