Na námestí v Nových Zámkoch sa zišlo 300 ľudí na podporu učiteľov

Tristo ľudí sa vo štvrtok zišlo na námestí v Nových Zámkoch, kam prišli podporiť štrajk učiteľov. Na pódiu vystúpili s príhovormi zástupcovia škôl s vyučovacím jazykom slovenským aj maďarským, zástupcovia rodičov aj Iniciatívy slovenských učiteľov. Nechýbali zvonce, transparenty a na záver sa spievala študentská hymna Gaudeamus igitur.

28.01.2016 15:58
debata (8)

Štefan Šimonov z Iniciatívy nitrianskych učiteľov vo svojom príhovore bilancoval, čo splnila vláda Roberta Fica zo svojich sľubov v oblasti školstva v súčasnom volebnom období. „V prvom rade sa vláda vo svojom programovom vyhlásení nezaviazala k žiadnemu číslu ani dátumu a je tam aj mnoho bodov, ktoré nedodržala, napríklad zvyšovanie rozpočtu pre školstvo, ktoré nebolo dodržané ani tento rok a do školstva išlo o 200 miliónov eur menej,“ povedal.

Takisto sa podľa neho nedá hovoriť o zvyšovaní spoločenského statusu učiteľa. „Učitelia na námestí potvrdili, že nikto z nich ho nepociťuje,“ skonštatoval Šimonov. Aj vo vyhlásení o formovaní budúcich pedagógov podľa neho vláda zlyhala, keďže len jeden z desiatich vyštudovaných učiteľov ide naozaj učiť. Pripomenul, že štrajk je nielen o platoch učiteľov, ale aj o prijatí systémových krokov, ktoré by znamenali zlepšenie slovenského školstva. „Školy ukázali, že držia spolu, spolupracujú a sú odhodlané ísť do neobmedzeného štrajku,“ povedal Šimonov. Podporu slovenským učiteľom prišiel verejne vyjadriť aj učiteľ z Portugalska, ktorý je na Slovensku v rámci výmenného programu Erasmus.

V Nových Zámkoch sa zo šiestich mestských základných škôl do štrajku zapojilo päť a zo siedmich materských škôl dve. V Nitrianskom kraji je podľa Šimonova aj vo štvrtok do štrajku učiteľov zapojených približne sto základných, stredných a materských škôl. „Niektoré školy sa zo štrajku odhlasujú, ale ďalšie stále pribúdajú. Počet zapojených pedagógov a odborných zamestnancov škôl zostáva okolo 1 500,“ povedal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Zámky #štrajk učiteľov