Deti sa počítačovou hrou učia bezpečne bicyklovať

Dieťa vchádza bicyklom z vedľajšej cesty na hlavnú, no autu idúcemu po hlavnej nedá prednosť. Tragédia je na svete. Našťastie, v tomto prípade len fiktívna. Stovky detí si môžu vyskúšať bicyklovanie mestom v plnej premávke vďaka unikátnej interaktívnej 3D počítačovej hre.

29.01.2016 14:00
Peter Stadrucker, hra, počítať Foto: ,
Projektový manažér Terra Grata Peter Stadrucker ukazuje na počítači, ako hra vyzerá.
debata (2)

Pripravili ju pre ne nadšenci z neziskovej organizácie Terra Grata v Banskej Bystrici. Vzdelávací projekt s názvom Bezpečne na bicykli vymyslela Soňa Kulhányová zo spomínanej neziskovky, ktorá sa okrem tvorby projektov rozvoja pre obce zaoberá najmä prevenciou detskej dopravnej nehodovosti. "Deti sú na cestách často ohrozované, preto sme chceli urobiť niečo pre ich bezpečnosť.

A tá spočíva aj v informáciách o tom, ako sa na ceste ako účastníci cestnej premávky majú správať a ako sa majú pohybovať na bicykli po meste," vysvetľuje. Riaditeľka Terra Grata Zora Urbanová si myslí, že dôvodom vzniku a realizácie ich projektu je aj fakt, že na Slovensku absentuje systémová prevencia dopravnej nehodovosti a v školách chýba samostatný predmet dopravná výchova. „Výchova v doprave sa učí len ako súčasť iných predmetov, čo je nedostatočné,“ zdôrazňuje Urbanová.

Podľa aktivistiek z Banskej Bystrice je na Slovensku aj málo detských dopravných ihrísk. Z informácií ministerstva školstva vyplýva, že len asi štyridsať spĺňa podmienky na praktický výcvik žiakov základných škôl. Naozaj fungujúcich a využívaných je však podľa zástupcov Terra Grata ešte menej. Rozhodli sa preto priniesť alternatívnu možnosť dopravnej výchovy formou počítačovej hry. „Spočíva v tom, že dieťa sa má presunúť na bicykli z bodu¤A do bodu¤B. Kým úsek prejde, musí riešiť viaceré dopravné situácie. Ak niektorú z nich nezvládne, program ho vráti o určitý úsek naspäť a situáciu na ceste si zopakuje.“

Záber z počítačovej hry. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
počítač, hra Záber z počítačovej hry.

Autorka hovorí, že projekt pripravovala od marca minulého roku a v školách je od septembra. „Hru si už vyskúšalo niekoľko tisíc detí v 208 slovenských školách, no aj osemročných gymnáziách, špeciálnych základných školách či detských domovoch,“ povedala Kulhányová. Bola by rada, keby sa do konca tohto mesiaca, keď skončia a vyhodnotia prvú fázu projektu, doň zapojili aj ďalšie školy. Druhú fázu plánujú spustiť od septembra a potrvá do konca januára 2017.

Riaditeľka neziskovky Urbanová prízvukuje, že deti si 3D jazdu v takmer reálnom prostredí neskúšajú len preto, aby boli na cestách obozretnejšie, ale sú aj motivované. „Účelom hry je prejsť trasu za čo najkratší čas. Najrýchlejší ju zvládajú pod desať minút. Prví traja žiaci v poradí získajú po vyhodnotení prvej fázy projektu ako odmenu bicykel, ďalší siedmi tablety,“ podčiarkla Urbanová. Školy a deti, ktoré si hru vyskúšajú, sa do nej dostanú cez identifikačný kód, vďaka ktorému sa ich počítač systémovo prepojí s organizátormi projektu.

V priebežnom poradí je zatiaľ na čele žiak ôsmej triedy Henrich Hrozen zo Základnej školy Šaštín-Stráže v okrese Senica. Učiteľ informatiky na tejto škole Michal Sedláček, ktorý hru Bezpečne na bicykli v škole zastrešuje, hovorí, že deti si ju vyskúšali v rámci predmetu, ktorý učí. „Zapojilo sa do nej takmer dvesto detí. Hra ich veľmi zaujala, lebo k počítačovým hrám všeobecne deti inklinujú, no z nášho hľadiska má aj iný rozmer – edukačný,“ dodal Sedláček.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #bicyklovanie #počítačová hra