Ľudia vytvorili živú reťaz, podporili tak štrajk učiteľov

Nespokojnosť so súčasným stavom slovenského školstva vyjadrilo v Bratislave asi 2 500 ľudí, učiteľov, rodičov aj študentov. Vytvorili živú reťaz. Do akcie sa zapojilo celkom 14 miest.

01.02.2016 19:00
ziva retaz, protest ucitelov, ucitel, nam. slobody Foto: ,
Na bratislavskom Námestí slobody sa zišlo asi 2 500 ľudí, učiteľov, študentov, rodičov aj detí. Živá reťaz sa začínala pre Úradom vlády.
debata (108)

Na Námestí slobody sa zišlo podľa odhadov polície približne 2 500 ľudí. Časť z nich sa vybrala popred Úrad vlády smerom k Prezidentskému palácu na Hodžovom námestí a druhá popred ministerstvo financií smerom na Leškovu ulicu. Obe skupiny sa spojili a vytvorili živú reťaz približne v polovici Štefánikovej ulice. Aj touto akciou chceli ukázať nespokojnosť so súčasným stavom slovenského školstva. Živú reťaz organizovala Iniciatíva slovenských učiteľov, ktorá stojí aj za štrajkom učiteľov.

Učiteľka Zuzana učí 34 rokov občiansku výchovu a slovenčinu. Základná škola na Budatínskej ulici v Petržalke, kde pôsobí, zostala od začiatku štrajku zatvorená. „Po týždni štrajku sme mali stretnutie s rodičmi a vysvetľovali sme im, čo nás vedie k takémuto postupu a rodičia nás podporili a povzbudili. Pochopili, že je to viac o ich deťoch ako o nás,“ povedala Zuzana.

Štrajk podporuje, pretože školstvu podľa jej názoru chýba koncepcia. „Ani jedna z reforiem sa nedotiahla do konca, nezhodnotili sa výsledky či jej prínos a znova sa začínalo s ďalšou,“ dodala. Hnevá ju aj to, keď počuje, že sa učitelia vraj nemajú na čo sťažovať, lebo majú prázdniny a učia pár hodín. „Učiteľ má 45 dní dovolenky a musí mať dostatok nadčasov, lebo keď sú prázdniny, je doma na náhradnom voľne. To je za krúžky a podobne, jednoducho, za prácu navyše. A kto ho nemá, tak je počas prázdnin na neplatenom voľne,“ uviedla s tým, že si ako väčšina učiteľov nosí plnú tašku práce aj domov.

Nehovoriac o čase, ktorý strávi hľadaním materiálov, pretože učebnice nie sú pre žiakov vhodné, alebo nie každý rodič má peniaze na pracovný zošit.

„V zborovni si potom vymieňame materiály, na vlastné náklady si ich vytlačíme, za vlastný toner a podobne. Od septembra som minula už tri,“ krúti hlavou nad tým, ako môže niekto poprieť, že školstvo potrebuje viac peňazí.

Anna zo základnej školy v Rusovciach učí prvý stupeň. Už desať rokov mohla byť na dôchodku, no ten by jej nestačil na zaplatenie bytu. To vraj nie je najhoršie. Aj syn vyštudoval za učiteľa, no po krátkom čase odišiel za hranice. Povolania sa tak celkom nevzdal. Učí lyžovanie. „Tu nejde o odbory alebo iniciatívy, my sme tu za učiteľov a najmä za naše deti,“ povedala Anna. „Keď seješ mrkvu, mysli na rok dopredu, keď vychovávaš deti, mysli na celú generáciu,“ doplnila s tým, že je najvyšší časť ozvať sa.

Za pravdu jej dáva aj riaditeľka základnej školy v Rusovciach Marta. „Mám mladý kolektív učiteľov, ktorí vedia učiť a baví ich to. Koľko však vydržia? Kolega mi minule povedal, že mu je trápne si každý mesiac pýtať od rodičov peniaze,“ dodala.

+3

Do akcie „Živá reťaz" sa zapojilo celkom 14 miest. „My nebojujeme o svoje platy, my bojujeme o to, aby sa deti mohli slobodnejšie, lepšie a efektívnejšie učiť,“ povedala trom stovkám ľudí pred trnavskou radnicou Jana Ftáčnik Pastorková zo štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov. Prestať v protestných aktivitách podľa jej slov nemá teraz význam, pretože sa k nim začínajú pripájať aj školy na východe Slovenska.

V centre Popradu vytvorilo živú reťaz najmenej 260 ľudí. V Košiciach sa do akcie pod heslom Ruka v ruke – za lepšie školstvo zišlo pred košickým magistrátom podľa organizátorov 500 učiteľov, rodičov a študentov. Podľa odhadu novinárov ich tam však bolo menej, okolo tristo. V Prešove na Hlavnú ulicu prišlo podporiť učiteľov a vyjadriť nespokojnosť so stavom školstva asi 200 ľudí.

Živú reťaz organizovali aj v Topoľčanoch, Rimavskej Sobote, Prievidzi, Nitre, Trenčíne, Lučenci, Žiline a Partizánskom a Martine. V utorok budú tvoriť živú reťaz aj v Pezinku.

Štrajk učiteľov sa začal v pondelok 25. januára. Na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa k nemu v pondelok hlási 9 600 učiteľov zo 711 škôl. Štrajk už sprevádzalo aj niekoľko demonštrácií, ktoré sa minulý týždeň konali v Bratislave, Košiciach, Leviciach, Nových Zámkoch či Banskej Bystrici.

Požiadavky učiteľov

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Iniciatíva slovenských učiteľov #štrajk učiteľov