Bratislava sa chce starať o štátne lesy na svojom území

Štátne lesy, ktoré sa nachádzajú na území Bratislavy, by chcelo hlavné mesto získať do svojej správy. V súvislosti s kauzou Pečnianskeho lesa to schválili bratislavskí mestskí poslanci.

03.02.2016 17:21
debata (2)

Mestské zastupiteľstvo poverilo primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby vykonal potrebné kroky na prevzatie štátnych lesov do správy hlavného mesta. Ochranu Pečnianskeho lesa chcú zároveň ukotviť aj v územnom pláne Bratislavy a zaradiť ho do nových zmien a doplnkov ako územie určené na kompenzačné opatrenia podľa zákona o ochrane prírody.

Okresný súd v Bratislave koncom minulého roka rozhodol o zámene dvadsaťštyri hektárov Pečnianskeho lesa za lesy na juhu stredného Slovenska v okolí Šiatrovskej Bukoviny. Pozemok v Pečnianskom lese by totiž chcelo získať občianske združenie Človek a strom, ktoré v minulosti tvrdilo, že chce v tomto území vytvoriť relaxačnú zónu pre obyvateľov hlavného mesta.

Lesy SR sa však podľa informácií mestského a petržalského poslanca Olivera Kríža proti rozhodnutiu súdu odvolali. Bratislavskí mestskí poslanci sa uzniesli na tom, že odmietajú akékoľvek aktivity smerujúce k predaju, zámene či inej zmene právnej formy v oblasti Pečnianskeho lesa. Rovnaké uznesenie vlani v decembri prijali aj poslanci bratislavskej Petržalky, v katastri ktorej sa Pečniansky les nachádza.

Občianske združenie (OZ) Človek a strom vzniklo v máji 2008 a v júni požiadalo Lesy Slovenskej republiky o zámenu dvadsaťštyri hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. OZ Človek a strom vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre obyvateľov hlavného mesta. S výmenou súhlasilo ministerstvo pôdohospodárstva, keď bol šéfom Ladislav Chovan.

Súhlas na zámenu týchto lesných pozemkov neskôr zrušil Zsolt Simon, ktorý bol ďalším šéfom rezortu pôdohospodárstva. S výmenou nesúhlasil ani kataster v Lučenci, nových vlastníkov nechcel zapísať. Tento prípad sa nakoniec dostal na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pečniansky les #štátne lesy