Centroom už zabezpečujú pred zrútením

Piešťanskú polyfunkčnú budovu Centroom, ktorú v októbri pre hrozbu zrútenia vypratali a uzavreli, už zabezpečujú. Vlastníci bytov a prevádzok by sa do nej mohli do leta vrátiť. Sanačné práce zaplatia zo svojho.

04.02.2016 13:00
Centroom, Trnava Foto: ,
Na zabezpečení a následnej sanácii piešťanského polyfunkčného objektu Centroom sa začalo pracovať od minulého týždňa.
debata (5)

So zabezpečovacími prácami začala hlohovecká firma Klimati Team minulý týždeň v pondelok. Na základe rozhodnutia ju tým poveril mestský úrad ako príslušný stavebný úrad. Práce prebiehajú na prízemí, kde boli prevádzky, a na prvom poschodí, ktoré bolo pred vyprataním budovy prázdne. Na stavbe sa pohybuje 15 až 20 pracovníkov.

Stavbu najskôr zabezpečili sadrovými terčíkmi, ktoré monitorujú tri až štyrikrát za deň. Prostredníctvom nich sa sleduje vplyv stavebných prác na pohyb a sadanie budovy. Prebehlo aj geodetické meranie nosných stĺpov. Potom nasledovalo dočasné podopretie oceľovými podperami, ktorých počet stanovil statik a pomocou ktorých vytvorili niečo ako banícke chodby.

„Stavba musí byť zabezpečená počas vibrácií, ktoré nastávajú pri búracích prácach,“ vysvetľuje Adrián Danko zo spoločnosti Klimati Team, ktorá už takto zabezpečovala viacero objektov. Pohyb po budove je stále nebezpečný. Okrem technologického pracovného postupu bol preto vypracovaný aj samostatný plán bezpečnosti a ochrany zdravia pracovníkov priamo pre túto stavbu.

„V tomto týždni by sa mali by začať prvé výkopové práce k hlaviciam pilót, ktoré budú slúžiť na zosilnenie stĺpov a na železné podpery,“ hovorí zástupca vlastníkov bytov Miroslav Nevolný. „Sadrové terčíky na jestvujúcich trhlinách sa pravidelne monitorujú. Zatiaľ je všetko v poriadku,“ dodáva Nevolný.

S tempom i postupom prác je zástupca vlastníkov spokojný. „Pracovníci firmy tam robia od rána do večera. Taktiež dávajú pozor na to, aby priestory čo najmenej znehodnotili.“ Zabezpečovacie a sanačné práce majú trvať asi štyri mesiace. Nevolný sa teší, keď sa budú môcť vrátiť späť do svojho bytu.

Obavy však nemá. „Sanačný projekt vypracovala jedna z najväčších kapacít na Slovensku v rámci statiky. Profesor Vladimír Benko je uznávaný aj v zahraničí. Dôverujem jeho návrhom, ktoré urobil.“ Aj hlohovecká firma má podľa Nevolného veľmi dobré referencie.

Sanáciu budovy zaplatia samotní vlastníci bytov. „Nie je to lacná záležitosť. Keby však bola prísnejšia legislatíva, možno by sme sa do takejto situácie nedostali.“ Budova je poistená.

Komunálna poisťovňa zatiaľ neposkytla podľa Nevolného žiadne oficiálne stanovisko, momentálne vraj zbiera podklady. Na otázky Pravdy včera do uzávierky nereagovala.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebný zákon #Trnava #Centroom