Väčšina Bratislavčanov nechce nové meno pre Starý most

Obyvatelia Bratislavy chcú pre zrekonštruovaný Starý most zachovať jeho súčasný názov. Vyplýva to z výzvy, v ktorej hlavné mesto zisťovalo, či by ľudia prijali zmenu názvu vynoveného mosta. Na radnicu prišlo 695 podnetov, z nich najviac si praje, aby sa most aj naďalej volal Starý most.

04.02.2016 11:31
starý most, bratislava Foto: ,
Pohľad na Starý most počas rekonštrukčných prác.
debata (22)

„Ľudia to zdôrazňovali tým, že tento názov je zaužívaný, bežný a aj keby sme ho zmenili, tak ľudia aj tak budú dlho používať tento, pretože ho poznajú a zdôrazňuje to, že ide o najstarší bratislavský most,“ priblížila viceprimátorka Bratislavy Iveta Plšeková.

Ľudia mestu navrhovali aj to, aby zrekonštruovaný most cez Dunaj premenovali na Most Ľudovíta Štúra či na Most Františka Jozefa I. „V tom iste hrala úlohu aj skutočnosť, že sme v minulom roku oslávili výročie 200 rokov od narodenia Ľudovíta Štúra,“ domnieva sa Plšeková. Most Ľudovíta Štúra navrhovalo 42 ľudí, za Most Františka Jozefa I. bolo 41 ľudí. Podobný počet ľudí navrhoval premenovať Starý most na Zelený most či na Most gen. M. R. Štefánika.

Radnici okrem toho prišlo aj viacero kurióznych návrhov. Ľudia sa napríklad stále nevzdali predstavy, že niektorý z bratislavských mostov by sa mohol volať Most Chucka Norrisa. Starý most chceli pomenovať aj po súčasnom či bývalých bratislavských primátoroch či po niekdajšom kúpalisku Lido. Škaredý most, Most Rabovačka, Most lásky, Zbytočný most či mená známych osôb – aj to sa objavilo v návrhoch na premenovanie Starého mosta.

Návrhy, ktoré ľudia poslali hlavnému mestu, teraz posúdi odborná komisia zložená z historikov, hlavnej architektky Bratislavy, pracovníka oddelenia kultúry bratislavského magistrátu a prizvaných odborníkov z oblasti histórie. „Posúdia všetky názvy, vyberú štyri najopodstatnenejšie a tie potom predstavíme kultúrnej komisii,“ vysvetlila ďalší postup Plšeková. O tom, ako sa bude vynovený most ponad Dunaj napokon volať, budú môcť rozhodnúť ľudia vo verejnom hlasovaní.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Starý most