Za obnovu bábkovej sály zaplatí Dubnica pol milióna eur

V bábkovej sále v Dubnici nad Váhom sa naposledy hralo bábkové divadlo niekedy za socializmu. Teraz začalo mesto tieto priestory rekonštruovať a zaplatí za to približne pol milióna eur. Viacerým občanom sa to zdá privysoká investícia do kultúry, vedenie mesta si však trvá na svojom.

05.02.2016 16:30
dubnica nad váhom, bábková sála Foto: ,
Toto bude nové javisko bábkovej sály v Dubnici nad Váhom.
debata

Bábkové divadlo fungovalo kedysi v podzemných priestoroch dubnického domu kultúry. Ich účel sa po rekonštrukcii zmení, ale historický názov bábková sála im pravdepodobne zostane aj naďalej.

„Sála bude v prvom rade digitálne kino, ale bude polyfunkčne využiteľná, napríklad na menšie javiskové formy či menšie koncerty. Teraz sa v Dubnici nepremietajú filmy, provizórnym riešením bolo letné kino na nádvorí kaštieľa,“ povedal Richard Benech, vedúci oddelenia kultúry Mestského úradu v Dubnici nad Váhom.

V zmodernizovanej sále bude miesto pre 68 divákov. S prácami sa začalo v decembri minulého roka, prvý film by tu mali premietať v máji. Podľa Benecha to bude pre 25-tisícové mesto dostatočná kapacita, ktorá vyplýva zo súčasnej návštevnosti kín. Oslovení obyvatelia Dubnice nad Váhom sa zhodli v tom, že pol milióna mohlo mesto využiť na niečo akútnejšie, napríklad na pomoc mestskej poliklinike. Myslí si to 69-ročný dôchodca Rudolf Kopčan aj 31-ročný Peter Bočinec.

„Moja mamina tam hrávala bábkové divadlo, to bolo niekedy pred 40 rokmi, odvtedy to nie je využívané. Pol milióna dá mesto na rekonštrukciu tejto sály, a pritom sú tu rozbité chodníky aj cesty, park je zanedbaný, škôlky a školy stále potrebujú peniaze, všade tam by sa malo investovať, a nie do bábkového divadla. To je posledná vec, na ktorú by sa malo hľadieť,“ povedala Zuzana Bugalová (26).

Primátor Dubnice nad Váhom Jozef Gašparík argumentuje tým, že chce vrátiť kultúru do kultúrneho domu. A ten potrebuje obnovu, pretože je to budova stará pol storočia. Chcú tu namontovať výťah a presťahovať sem základnú umeleckú školu. Celú rekonštrukciu samospráva zaplatí zo svojich peňazí, z rezervného fondu, nebude pýtať žiadne štátne dotácie.

„Polikliniku tiež riešime, ale pol milióna pre ňu neurobí nič. Čo sa týka rekonštrukcie bábkovej sály, je to primeraná suma, najlacnejšie riešenie nie je vždy aj najlepšie riešenie. V niektorých veciach, ako je technika, sme išli do špičkových výrobkov, aby sa nám to neskôr nevrátilo ako v niektorých obciach, že kúpili lacné výrobky, a potom sa im kazili,“ vraví dubnický primátor.

Mestský poslanec Emil Suchánek s takou vysokou sumou nesúhlasí. Vraví, že v poslaneckom klube zvážia, či nedajú podnet hlavnému kontrolórovi, aby túto vec preskúmal. Aj Eve Balážovej, prezidentke Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, sa zdá pol milióna za rekonštrukciu sály pre 70 ľudí veľa, ale zároveň pripomína, že rozhodnutie o rozpočtových prioritách mesta je výsostné právo poslancov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Dubnica nad Váhom #bábkové divadlo