Petržalská výstava o železnej opone aj metre, ktoré nepostavili

„Väčšina obyvateľov Petržalky ani po začatí výstavby sídliska neverila, že štát zrovná dedinu so zemou,“ znie úvodná veda štvrtého cyklu jedinečných výstav Taká bola Petržalka. Tentoraz ju venovali rokom 1973 – 1989.

06.02.2016 10:00
debata (28)
zväčšiť Stará Petržalka pred zbúraním v polovici 70.... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
stara petrzalka pred zburanim v polovivi 70.rokov Stará Petržalka pred zbúraním v polovici 70. rokov.

Výstava mapuje zánik pôvodnej Petržalky a vznik najväčšieho sídliska na Slovensku. Na jedinečných fotografiách zachytáva ulice starej Petržalky aj legendárne krčmy pred zbúraním. Autori konštatujú, že zrúcanie starej Petržalky nenávratne narušilo urbanistický vzhľad a komunitné pomery mestskej časti. Návštevníci zistia aj to, kde skončili Staropetržalčania a kto býval v dome, ktorý zbúrali ako posledný.

Uvidia, ako postupne vznikalo moderné sídlisko a že už územný plán zo 60. rokov navrhoval v Bratislave postupne vybudovať cez Dunaj päť mostov. Mladšie ročníky si môžu vyskúšať, či poznajú aj ich pôvodné názvy.

Stará Petržalka ustúpila novému sídlisku. Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Stará Petržalka ustúpila novému sídlisku.
Výstavba v plnom prúde. Návštevníci výstavy sa... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Výstavba v plnom prúde. Návštevníci výstavy sa okrem iného dozvedia aj to, že celé sídlisko je z dôvodu vysokej hladiny spodnej vody postavené na betónových pilótach.
Fotodokumentácia z výstavby a otvorenia... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Fotodokumentácia z výstavby a otvorenia Prístavného mosta.

Návštevníci sa dozvedia viac aj o tom, čo sa, naopak, nikdy vybudovať nepodarilo – metro.

Základný kameň bratislavskej rýchlodráhy z roku... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Základný kameň bratislavskej rýchlodráhy z roku 1988.

Pamätníci sa prostredníctvom archívnych fotografií presunú do čias života na hranici železnej opony. Petržalku ako prihraničnú obec dodnes pripomína Námestie hraničiarov.

Súčasťou nového sídliska však neboli iba paneláky a počtom umeleckých diel Petržalka ani zďaleka nezaostáva za inými mestskými časťami. Legendárne sa stali okrem iného aj veľkorozmerné maľby na fasádach.

Rozvíjala sa aj priemyselná zóna – gumárenský závod Matador či strojársky podnik Závody ťažkého strojárstva. Autori výstavy upozornili na to, že oba podniky okrem zamestnania ponúkali aj zaujímavé sociálne programy a v neposlednom rade podporovali šport.

Na výstave nechýbajú ani miesta, kde nielen Petržalčania radi trávili voľný čas a samozrejme spomienka na slávnych rodákov.

Autori si dali naozaj záležať a na výstave... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Autori si dali naozaj záležať a na výstave uvidíte veľa zaujímavého, napríklad aj túto dobovú karikatúru.

V poradí štvrtú výstavu z cyklu Taká bola Petržalka pripravila Miestna knižnica Petržalka a Katedra etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pod vedením Ľuboša Kačírka a mestská časť Petržalka.

Výstavu si môžete pozrieť do 15. apríla v pobočke knižnice na Prokofievovej ulici. Organizátori pripravili aj bohatý sprievodný program, vrátane komentovaných prehliadok a prednášok.

Projekt, ktorý mapuje dejiny Petržalky, vznikol v roku 2012 a od prvej výstavy sa teší veľkej obľube medzi všetkými vekovými kategóriami. Prvá priblížila vznik obce do roku 1918, druhá od konca prvej svetovej vojny do roku 1946 a tretia mapovala obdobie rokov 1946 – 1973.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #výstava #história