Nový hobby market zahltil Bratislavu nelegálnou reklamou

Nový hobby market, ktorý v Bratislave v pondelok otvoril predajne, na seba upozornil okrem oficiálnej masívnej reklamnej kampane aj nelegálnym umiestnením pútačov na stĺpoch verejného osvetlenia či semaforoch a trávnikoch popri cestách.

09.02.2016 16:45
reklama, obi Foto:
Podľa aktivistov, ktorí sa venujú problematike vizuálneho smogu, reťazec nelegálnou reklamou zamoril ulice Bratislavy. Snímka vznikla v nedeľu 7. februára.
debata (9)

Ľudia si záplavu, už na prvý pohľad, nelegálne umiestnenej reklamy všimli už v sobotu. Až v utorok veľká časť zväčša papierových lepeniek z ulíc zmizla.

Ernest Mocný z iniciatívy Mesto bez reklamy upozornil na Všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého sú lampy v správe mesta a teda umiestniť reklamu na stĺpy je možné iba s povolením mesta. „Pokutu za porušenie VZN upravuje správny poriadok a tam je maximálna hranica 200-tisíc korún, čiže 6 666 eur,“ uviedol Mocný s tým, že o umiestňovaní reklamy na dopravné zariadenia zase hovorí cestný zákon.

Na jednej snímke viacero nelegálnych reklamných... Foto: Iniciatíva Mesto bez reklamy
reklama, obi Na jednej snímke viacero nelegálnych reklamných zariadení a jedno legálne. Snímka vznikla v sobotu 6. februára.

Podľa hovorkyne magistrátu Ivany Skokanovej ide o nepovolenú reklamu. „Hlavné mesto nedalo súhlas na umiestňovanie tejto reklamy ,“ uviedla s tým, že mesto vyzvalo spoločnosť, aby reklamu urýchlene odstránila. V opačnom prípade ako cestný správny orgán zváži začatie správneho konania a uloženie pokuty. Podľa Skokanovej sa magistrát v prvom rade snaží vzniknutú situáciu napraviť, keďže proces, ktorý sa končí udelením pokuty, trvá dlhšie. „Pracovníci mesta skontrolujú stav a podľa výsledkov z terénu zvážime ďalšie kroky,“ dodala hovorkyňa.

Podľa aktivistov, ktorí sa venujú problematike vizuálneho smogu, by práve takáto veľká spoločnosť mala ísť príkladom a nepoužívať praktiky kočovných cirkusov.

Hobby market podľa dostupných informácií zatiaľ na Slovensku hovorcu nemá. Obrátili sme sa preto na jeho zahraničné pobočky a vysvetlenie z ich strany doplníme.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vizuálny smog #nelegálna reklama