Bratislava začne opravovať cesty, vodičov čakajú obmedzenia

Hlavné mesto Bratislava plánuje v tomto roku opraviť 37 kilometrov ciest. Stihnúť by to chceli do začiatku predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré sa začne v júli.

09.02.2016 20:37
Bratislava, mobil, žena, most SNP Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na opravy má radnica pripravených 11,5 milióna eur, z toho osem miliónov eur prispel štát a zvyšných 3,5 milióna eur vyčlenila Bratislava vo svojom rozpočte. Okrem ciest plánuje hlavné mesto opraviť aj Most SNP či osvetliť priechody pre chodcov. Obyvatelia sa musia pripraviť v nasledujúcich mesiacoch na viaceré dopravné obmedzenia.

S opravami ciest plánuje radnica začať už v marci. Desiatky kilometrov ciest chcú opraviť do konca júna tohto roka. Opraviť plánujú frekventované úseky napríklad na Rožňavskej, Vajnorskej, Štefánikovej, Trnavskej či Staromestskej ulici, opravovať budú aj cestu na Mlynských nivách či na Nábreží arm. gen. L. Svobodu. „Vybrali sme úseky, ktoré nesúvisia len s predsedníctvom, ale ich bežne využívajú tisíce ľudí,“ priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vodiči sa musia pripraviť na obmedzenia

Informácie o aktuálnych obmedzeniach budú môcť ľudia nájsť na internetovej stránke Bratislavy. Vedenie mesta však sľubuje, že sa bude snažiť obmedzenia čo najviac eliminovať.

„Máme pripravenú dopravnú štúdiu, aby nedochádzalo k dopravným kolapsom. Všetky práce, ktoré budeme robiť, sme konzultovali s Krajským dopravným inšpektorátom a koordinovali s Národnou diaľničnou spoločnosťou i Bratislavským samosprávnym krajom. Harmonogram opráv sme nechali posúdiť aj vo Výskumnom ústave dopravnom v Žiline,“ vymenováva primátor opatrenia na zmenšenie dopravných obmedzení.

V niektorých úsekoch, kde nebývajú ľudia, sa bude dokonca pracovať aj v noci.

Opravovať sa nebudú len cesty

Mesto chce osvetliť aj desiatku bratislavských priechodov pre chodcov. V auguste čaká oprava aj frekventovaný Most SNP. Vymieňať tu budú povrch vozovky, natrú zábradlia, opravia zvodidlá i chodník pre peších. Ako priblížila vedúca oddelenia správy komunikácií na bratislavskom magistráte Eva Uhliariková, oprava Mosta SNP bude technicky náročnejšia a pripravujú ju spolu s dopravnými inžiniermi. Ako dodala, opravu by chceli stihnúť v auguste, keď je doprava v meste pre letné prázdniny odľahčenejšia. Most pri oprave neplánujú úplne uzatvoriť, no dopravným obmedzeniam sa nevyhnú.

Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ

Vláda v decembri minulého roka schválila na prípravu Predsedníctva SR v Rade EÚ pre Bratislavu 14 miliónov eur. Osem miliónov zo sumy plánuje radnica investovať do opráv bratislavských ciest. Zvyšok peňazí z dotácie od vlády pôjde na úpravu verejných priestranstiev, opravy fasád historických budov či do obnovy zelene a vyčistenia mesta. Tak to určila vláda, dotácia je totiž účelovo viazaná na projekty súvisiace s tohtoročným predsedníctvom v Rade EÚ. Radnica teda plánuje nechať zreštaurovať fasádu Mirbachovho paláca i kostola Klarisiek, zrekonštruovať ciferník hodín na radničnej veži či skrášliť priestory Primaciálneho paláca. Peniaze od vlády mesto použije na úpravu zelene i na propagáciu a mediálny servis.

Peniaze pre Bratislavu na zabezpečenie príprav predsedníctva SR v Rade EÚ schválila vláda na rokovaní 16. decembra 2015. Dovedna vyčlenili 15 miliónov eur, z tejto sumy ide 14 miliónov eur hlavnému mestu a zvyšný jeden milión eur je vyčlenený na projekty v pôsobnosti mestskej časti Staré Mesto. Návrh na finančné zabezpečenie príprav predsedníctva SR v Rade EÚ so zámerom vytvoriť v Bratislave primerané podmienky pre organizáciu podujatí predložilo Ministerstvo financií SR.

Slovenská republika bude v druhom polroku tohto roka predsedať Rade Európskej únie. Predsedníctvo v Rade EÚ je spojené s organizáciou množstva podujatí na rôznych úrovniach, z ktorých väčšina sa bude konať v hlavnom meste SR Bratislave. Decembrový materiál z vlády obsahuje menovitý zoznam investičných projektov, ktoré budú navzájom koordinovať a osobitne uskutočňovať Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy a osobitne mestská časť Bratislava – Staré Mesto. Materiál pripravovalo Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #predsedníctvo Rady EÚ