V Košiciach platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia v Prievidzi sa lepší

Na základe pretrvávajúcej nepriaznivej meteorologickej a hydrometeorologickej situácie a lokálnych záplav vyhlásil v stredu podvečer primátor Košíc Richard Raši tretí stupeň povodňovej aktivity.

10.02.2016 14:49 , aktualizované: 20:37
debata (7)

Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Počas povodňovej situácie budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku.

„Z dôvodu vytrvalého dažďa prosíme vodičov, aby zvýšili pozornosť pri jazde motorovými vozidlami po Myslavskej ceste, ale aj na Triede SNP, kde voda vymlela v polovici kopca na ceste od novej nemocnice v smere k Amfiteátru veľkú dieru,“ upozorňuje Šnajdárová.

Uviedla, že pre silné dažde je na území mesta Košice vážna situácia, pričom najviac postihnutými sú mestské časti Košice – Pereš, Myslava, Lunik IX. Vyliala sa voda z koryta Myslavského potoka, drobného vodného toku Kamenný potok, občasných vodných tokov, došlo aj k ohrozeniu vodou z prietrže mračien. Vytrvalé dažde upchali kanalizáciu a voda zaplavuje niektoré úseky ciest.

V Prievidzi sa v stredu pre neutíchajúci dážď vyliala rieka Handlovka na Nábreží svätého Metoda pod železničným mostom. Cestu tu preto uzavreli.

„Doprava je už o niečo viac plynulá, ale kolóny sú stále. Máme údaje zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, ktoré hovoria, že situácia sa bude zlepšovať,“ povedal hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Nápor áut teraz smeruje cez Bojnickú cestu, kde riadia dopravu policajti. „O 17:00 sa to začalo zlepšovať a myslím si, že o 18:00 už bude dopravná situácia oveľa lepšia, keď ľudia prídu z práce domov,“ doplnil Ďureje. V Prievidzi dnes vznikla ojedinelá situácia, pretože zatiaľ čo v meste sa vyliala rieka, v mestských častiach Hradec, Malá a Veľká Lehôtka napadol sneh, ktorý museli odhŕňať cestári.

Situácia je lepšia aj v Handlovej, odkiaľ priteká do Prievidze rieka Handlovka. V súčasnosti tam je už len prvý stupeň povodňovej aktivity. V Prievidzi je zatiaľ druhý stupeň, krízový štáb mesta však zasadať nemusel. Ako informoval trenčiansky krajský hovorca hasičov Marián Petrík, v súvislosti s dažďom dnes v kraji hasiči zasahovať nemuseli, robili len monitoring kritických lokalít. V Trenčíne ich privolali k spadnutému stromu. Štyri výjazdy k spadnutým stromom v dôsledku silného vetra mali aj v noci na dnes.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Prievidza