Z vraždy 82–ročnej starenky obvinili jej bývalú svatku

Starenku z malej obce Potok pri Ružomberku nezabil podomový obchodník, ako sa pôvodne predpokladalo. Po troch týždňoch od brutálnej vraždy polícia z tohto činu obvinila 71-ročnú ženu, bývalú svatku obete.

16.02.2016 14:28 , aktualizované: 19:10
vražda, miesto činu, zločin, Foto:
Polícia tri týždne zbierala a vyhodnocovala dôkazy, na základe ktorých obvinila 71-ročnú ženu z vraždy.
debata (13)

Starká zomrela po surovej bitke 26. januára v pivničných priestoroch rodinného domu. Polícia sa najskôr domnievala, že jej život má na svedomí potulujúci sa podomový obchodník či zlodej.

„Neskôr sa táto verzia vylúčila a začalo sa pracovať s verziou, že dôchodkyňu zavraždil niekto z jej známych, z jej blízkeho okolia, ktorý ju aj poznal. Toto sa potvrdilo, išlo o príbuznú,“ povedal včera žilinský krajský policajný riaditeľ Ivan Špánik.

Obeť a útočníčka sa poznali dlhší čas, syn nebohej mal za manželku dcéru obvinenej, no pred 15 rokmi sa rozviedli. Ženu podľa polície zo spáchania zločinu usvedčujú dôkazy, ktoré ju spojili s miestom činu. „Na čižme obvinenej sa našla krv nebohej panej, hoci obvinená tvrdila, že ona na mieste činu nebola,“ uviedla vyšetrovateľka Hana Brisudová.

Dodala, že obvinená najprv mala do detailov premyslené alibi, no keď jej ich polícia postupne vyvracala, prestala rozprávať a komunikuje už len písomnou formou. Počas vyšetrovania bola hospitalizovaná v nemocnici, najskôr na internom, potom na psychiatrii. Začiatkom týždňa ju vzal sudca do vyšetrovacej väzby. Polícia vo vyšetrovaní prípadu pokračuje. Obvinená vinu odmieta.

Svatka mala ženu napadnúť v dome počas dopoludnia. Starenka bola nedôverčivá a opatrná, do domu nepúšťala cudzích, aj preto sa vyšetrovanie polície upriamilo na ľudí, ktorých musela poznať.

„Prišli sme na to, že tá osoba, ktorá sa po dome pohybovala, musela vedieť, aké sú návyky starej panej, ktorá je jej izba, kde môže mať uložené veci, pretože v tomto prípade ide aj o finančný motív,“ hovorí Brisudová. Zatiaľ sa nevie, koľko peňazí z domu zmizlo.

Polícia hovorí o brutálnom útoku, ktorý trval dlhšiu dobu. Útočníčka obeť udierala plechovou lopatkou na uhlie a kovovým pilníkom. Babička vykrvácala. „Stará pani bola ubitá a na hlave a predlaktiach mala 24 tržno-zmliaždených rán, čo je surová a trýznivá smrť,“ dokreslila vyšetrovateľka.

Syn ju našiel až večer, keď sa vrátil domov z práce. Obvinená žena nebola z Potoka, ale z asi päť kilometrov vzdialeného Bobrovníka. Podľa polície už bola v dávnej minulosti odsúdená za krádež.

Polícia ani psychológ si nemyslia, že vraždu dopredu naplánovala. Psychológ František Skokan sa prikláňa skôr k dávnejším nezhodám či k majetkovému dôvodu. „To môže byť dôvod, prečo došlo k takémuto napadnutiu, možno nebol účel zabiť, ale skôr v hneve, zlosti sa už potom človek prestane ovládať,“ mieni Skokan.

Ak obvinenej žene vinu dokážu, hrozí jej za obzvlášť závažný zločin vraždy 20– až 25-ročný trest alebo doživotie.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Ružomberok #Dôchodcovia