Pionierske nádvorie prebudovali na dopravné ihrisko

Dlhé roky nevyužívané nádvorie určené pôvodne na nástupy pionierov prebudovala Základná škola Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom na moderné dopravné ihrisko. Jeho nové poslanie zaujalo školy v okolí aj vo vzdialenejších okresoch.

16.02.2016 16:22
dopravné ihrisko Foto: ,
Výučba na dopravnom ihrisku je pre deti veľmi dôležitá, na cestách im získaná prax môže zachrániť život.
debata (1)

Školu na sídlisku Centrum II postavili pred 35 rokmi. Vtedajší architekti umiestnili doprostred areálu, medzi školské budovy, veľkú vyasfaltovanú plochu. Tu sa konali slávnostné nástupy pionierov, čo boli vlastne všetci žiaci školy, na oslavách sviatkov bývalého režimu. Tieto sviatky zanikli, ako aj pionierska organizácia, nádvorie však zostalo.

„Celý tento priestor v areáli školy bol prakticky nevyužitý. Pred tromi-štyrmi rokmi sme začali rozmýšľať, že by to bol vhodný priestor na vybudovanie dopravného ihriska pre škôlkarov aj pre žiakov prvého a druhého stupňa. Deti síce poznajú niektoré dopravné značky, ale iné je počuť a iné vidieť a vyskúšať,“ vraví Ferdinand Brunovský, riaditeľ Základnej školy s materskou školou Pavla Demitru.

Napokon sa škole tento zámer podaril bez akéhokoľvek príspevku zo štátneho rozpočtu alebo z eurofondov. Pomohli sponzori z okolia Dubnice nad Váhom a Ilavy. Najskôr bolo potrebné zabetónovať celú plochu, pretože starý asfalt už bol popraskaný, deravý, a teda pre dopravu nebezpečný. Škola nakúpila aj tabule s dopravnými značkami, ktoré musia byť na dopravnom ihrisku zhodné s tými, čo sú na cestách. Konečné riešenie si prišli pozrieť aj pracovníci dopravného inšpektorátu, a tí ho odobrili.

„Ozývajú sa nám školy nielen z tohto regiónu, ale aj z okresov Prievidza, Považská Bystrica či Bánovce nad Bebravou, ktoré by sem chceli so svojimi žiakmi prísť. Ihrisko im dávame k dispozícii bezplatne, pretože naším cieľom je zvýšenie bezpečnosti na cestách. Ak sa vďaka nemu podarí zachrániť čo len jeden detský život, tak námaha stála za to,“ dodal riaditeľ školy.

Po dopravnom ihrisku jazdia deti na bicykloch a kolobežkách, ale sú na ňom aj chodci, aby sa dianie na ihrisku čo najviac približovalo reálnej situácii na cestách. Prvé skúsenosti ukázali, aká je táto výučba dôležitá. Deti síce vedia jazdiť na bicykli, ale keď na križovatke odbočujú, často zájdu do protismeru, jazdné pruhy ešte nemajú zafixované.

„Pre deti je to pokrok, pretože si môžu prakticky vyskúšať to, čo na vyučovacích hodinách teoreticky preberieme. Deti sa s dopravnou výchovou stretávajú už v škôlke, nie je to pre ne niečo celkom nové, ale keď prídu nejaké nové dopravné značky alebo nové situácie na ceste, tak s tým majú trošku problém,“ vraví učiteľka Iveta Floreková, ktorá sa venuje dopravnej výchove.

Na dopravnom ihrisku sú cesty aj chodníky. Deti, čo jazdia po ceste, musia dodržiavať dopravné predpisy. Ak ich porušia, dostanú pokutu. Tá spočíva v tom, že vodič musí zosadnúť z bicykla alebo kolobežky a stane sa chodcom.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského bolo kedysi dopravných ihrísk na Slovensku veľa. Ale postupne sa takmer všetky rozpredali, aby sa na týchto pozemkoch postavili lukratívne budovy. Na deti sa jednoducho nemyslelo. Výsledok je taký, že teraz je dopravných ihrísk málo. A pritom sú veľmi potrebné, aby sa deti naučili, ako prechádzať cez cestu, rozoznávať svetelné signály, prípadne aj priechod cez železničné priecestie.

„Je to ich výbava do života. Keď dieťa pozná predpisy, tak veľakrát môže zachrániť život nielen sebe, ale napríklad aj starému rodičovi. Ak to deti nie sú naučené, tak sa veľmi často stane, že skočia pod auto alebo majú iné úrazy,“ upozorňuje Jozef Drahovský.

Krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová pripomenula, že v roku 2015 deti v Trenčianskom kraji zavinili 19 dopravných nehôd, z toho 18 na území obce. Našťastie ani jedno z nich neprišlo pri nehode o život, dve deti však utrpeli ťažké zranenie a 16 ich vyviazlo s ľahšími úrazmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné ihrisko #Základná škola Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom