Záhrada Vodárenského múzea získala titul Park roka 2015

Záhrada Vodárenského múzea v Bratislave, ktorá patrí Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), sa stala Parkom roka 2015. Ocenenie jej udelila Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu na Záhradníckom fóre 2016 v Nitre.

16.02.2016 16:45
vodarenske muzeum Foto:
Záhradu Vodárenského múzea v rokoch 2012 až 2014 kompletne zrevitalizovali a je voľne prístupná verejnosti.
debata (4)

Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu každoročne vyberá najkrajšiu novo zariadenú alebo zrekonštruovanú záhradu či park na Slovensku. Záhrada Vodárenského múzea podľa hovorcu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Alexandra Buzinkaya zabodovala najmä svojou koncepciou oddychového priestoru s prevládajúcim prvkom vody, ktorý dopĺňa drevo a kameň.

Vodárenská záhrada je pokračovaním náučnej expozície Vodárenského múzea, jej hlavným prvkom je voda, ktorá je tu prítomná nielen fyzicky – vo fontánach, ale aj symbolicky v oblúkovitých tvaroch chodníka, v záhradnej architektúre či vo vlnitom reliéfe pozemku. Návštevníci tu okrem fontán nájdu aj vyhliadkovú vežu, cyklopoint s altánkom či ihriská. „Odborníci oceňujú, že záhrada ponúka po celý rok kultivovaný priestor na voľný čas v urbánnom prostredí,“ dodal Buzinkay.

Záhradu Vodárenského múzea v rokoch 2012 až 2014 kompletne zrevitalizovali. Záhrada je voľne prístupná verejnosti. Ako priblížil Buzinkay, ročne ju navštívi približne 10-tisíc ľudí a obľubujú ju najmä rodiny s deťmi či študenti.

Bratislavská vodárenská spoločnosť sa môže pochváliť aj čestným uznaním v súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka 2014. Ocenenie vodárne získali za rekonštrukciu bývalej čerpacej stanice prvého bratislavského obvodu, v ktorej dnes sídli Vodárenské múzeum. Budova z roku 1886 je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Obnova budovy Vodárenského múzea sa začala v roku 2013, práce trvali rok a vodárne za rekonštrukciu zaplatili vyše 760-tisíc eur. Súčasťou obnovy kultúrnej pamiatky bolo aj spevnenie svahu a reštaurátorský prieskum. Bratislavské vodárne nechali zrekonštruovať prízemie, suterén i bývalú garáž a prepojili ich do funkčného a reprezentačné­ho múzea.

Expozícia Vodárenského múzea je zameraná na súčasnosť a minulosť vodárenstva v Bratislave a okolí. Múzeum je zdarma a pre verejnosť je otvorené v pracovné dni od 9:00 do 11:00.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #park #BVS #Vodárenské múzeum