Cyklotrasa bude spájať slovenský a český hrad

Nová cyklotrasa prepojí dva hrady v blízkosti slovensko-českej hranice. Na jednej strane to bude Brumovský hrad v mestečku Brumov-Bylnice, na druhej strane majestátne sídlo Matúša Čáka v Trenčíne. Cykloturisti by mohli túto trasu využívať už na budúci rok.

20.02.2016 12:00
Trenčín, hrad, cyklotrasa Foto: ,
Nová cyklotrasa privedie turistov priamo do historického centra Trenčína.
debata (2)

S iniciatívou prišiel Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý chce na tento účel využiť eurofondy. Celá trasa je dlhá približne 70 kilometrov, ale časť z nej je už hotová. „K dnešnému dňu je výsledkom spolupráce mesta Brumov-Bylnice, obce Horné Srnie a mesta Nemšová vybudovaná cyklotrasa vedúca z Brumova až po most cez rieku Vlára v Nemšovej. Práve od tohto miesta až po samotný Trenčiansky hrad chceme vystavať cyklotrasu,“ povedal Patrik Štrbák z Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Navrhovaná cyklotrasa by mala využívať ochranné hrádze riek Vlára a Váh a z Nemšovej by smerovala do obce Skalka nad Váhom. Tam povedie popod diaľnicu, prekoná potok Súčanka a popri ňom bude pokračovať ďalej. Prechádzať bude okolo ďalšej významnej historickej pamiatky, starobylého kláštora Veľká Skalka. Ten je spätý so životom pustovníkov sv. Svorada-Andreja a Beňadika, ktorí tu žili v jaskyni pred viac ako tisíc rokmi.

Po tejto turisticky obľúbenej pamiatke nasleduje úsek cez obec Zamarovce až po starý železničný most v Trenčíne, ktorý bude po otvorení nového mosta slúžiť ako chodník pre peších a cyklistov. Cyklotrasa bude pokračovať po miestnych komunikáciách až po bránu Trenčianskeho hra­du.

Národný cyklokoordinátor Peter Klučka hovorí o dobrej spolupráci Trenčianskeho a Trnavského kraja so susednými moravskými krajmi. „Podporíme ďalšie prepojenia, aby pekné, členité hraničné pohorie bolo preklenuté aj cykloturistickými trasami. Sme pripravení týmto krajom pomôcť nielen projektovou prípravou, ale aj konkrétnou finančnou pomocou v rámci pripravovaných operačných programov,“ prisľúbil Klučka.

Na českej strane nie je budovanie cyklotrás v kompetencii krajov, ich stavbu plánujú a realizujú obce alebo zväzky obcí. Ako ďalej dodal Jan Vandík z kancelárie hajtmana Zlínskeho kraja, je cyklotrasa medzi Brumovom a Trenčínom v súčasnosti jediným väčším projektom medzi Zlínskym a Trenčianskym krajom.

Zdenek Blanař, starosta mesta Brumov-Bylnice, víta prepojenie hradov ako súčasť medzinárodnej cyklotrasy Bečva – Vlára – Váh. Mesto je majiteľom Brumovského hradu a každoročne na ňom organizuje množstvo kultúrnych aj športových akcií. Pripomína, že rozloha aj historický význam Trenčianskeho hradu sú väčšie, a tak prepojením oboch pamiatok môže Brumov-Bylnice len získať na atraktivite. Dokonca uvažuje aj o zľavnených vstupenkách na Brumovský hrad pre cykloturistov.

„Rozhodne je to dobrá myšlienka, sme vždy prístupní tomu, aby sme hrad propagovali. A ak to bude opačne, tak to naši ľudia určite uvítajú. Viem, že veľa ľudí od nás si chodí pozrieť Trenčiansky hrad, ale väčšinou idú autami. Ak si návštevu hradu budú môcť spojiť s jazdou po cyklotrase, môže to byť krásny rodinný výlet,“ vraví Zdenek Blanař.

Okrem turistického a kultúrneho prínosu bude mať vybudovanie cyklotrasy aj celkom praktický význam, a to možnosť dochádzky za prácou pre obyvateľov obcí, cez ktoré bude prechádzať. Financovanie celého projektu je plánované zo zdrojov Európskej únie, z programu cezhraničnej spolupráce medzi ČR a SR. Patrik Štrbák predpokladá, že ak pôjde všetko podľa plánu, tak trasa by mohla uzrieť svetlo sveta v druhej polovici roka 2017.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #cyklotrasa #Trenčiansky hrad #Brumovský hrad