Na Považí pribudne nová fabrika

Novú fabriku začína v Považskej Bystrici stavať kórejský investor Dongil Rubber Belt Slovakia. Vyrábať tu bude tesnenia pre automobily a priamo v novom závode zamestná 150 ľudí.

21.02.2016 15:35
Dongil Rubber Belt Slovakia Foto: ,
Dongil Rubber Belt Slovakia sa zameriava na výrobu tesnení do áut.
debata (99)

Ďalších 170 nových pracovných príležitostí by malo vzniknúť v dodávateľských firmách. Kórejská spoločnosť podniká v areáli bývalých Považských strojární od roku 2004. Najväčšími odberateľmi jej výrobkov sú automobilky Kia, Hyundai a Volkswagen Škoda. Dostala ponuku vyrábať aj pre ruskú automobilku Hyundai Motor, a tak sa rozhodla postaviť novú výrobnú halu, ktorá je asi dvesto metrov od súčasnej.

„Od decembra 2016 začneme masovú produkciu pre Hyundai Motor Rusko v Petrohrade. Sme radi, že môžeme poskytnúť pracovné príležitosti pre ľudí na Slovensku. Aby sme dosiahli tento cieľ, potrebujeme spolupracovať so strednými školami, univerzitami a úradmi práce. O tom chceme rokovať s miestnymi úradmi a vládou a dúfame, že kooperácia bude úspešná. Plánujeme investovať okolo 27 miliónov eur na výstavbu novej haly a zavedenie nových technológií,“ povedal v piatok pri otvorení výstavby nového závodu Oh Myung Hwan, prezident spoločnosti Dongil Rubber Belt Slovakia.

Podľa trenčianskeho župana Jaroslava Bašku od minulého školského roka nastúpilo do duálneho vzdelávania sto žiakov a predpokladá, že k nim pribudnú aj ďalší vďaka spolupráci s kórejskou spoločnosťou.

Výstavba nového závodu je síce investíciou v automobilovom priemysle, ale svojím zameraním je to vlastne gumárenstvo. To má tradíciu v Púchove, ktorý je len na skok od Považskej Bystrice. Manažéri kórejskej fabriky preto predpokladajú, že nebude problém získať zamestnancov.

„Potrebujeme ľudí do výroby, ale aj do kancelárií, napríklad technikov, čo budú pripravovať vývoj nových tesnení,“ vraví Eduard Maťašovský, manažér oddelenia údržby Dongil Rubber Belt Slovakia.

O platoch nechceli manažéri veľmi hovoriť. Beum Teak Park, finančný riaditeľ spoločnosti, zosumarizoval, že priemerný plat bude v novom závode 1100 eur v hrubom. Nedozvedeli sme sa však, aká bude mzda robotníka, tie vraj budú rozličné.

„Našich zamestnancov vyhodnocujeme každý mesiac, ich plat závisí od sekcií, kde pracujú. Jednotlivé platy sa líšia aj vzhľadom na špeciálny bonus, hodnotí sa dochádzka, výkon práce, celkový prístup zamestnanca,“ vysvetľuje Beum Teak Park.

Podľa Rastislava Chovanca, štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, kórejský investor požiadal o investičnú pomoc vo výške 3,75 milióna eur vo forme daňových úľav. O tejto investičnej pomoci vláda zatiaľ nerozhodla, momentálne je v procese posudzovania. Jej význam vidí nielen v znižovaní nezamestnanosti v regióne, ale aj v zlepšení obchodnej bilancie a zvýšení ekonomického rastu našej krajiny.

„Špecifikom tejto investície je, že celá produkcia pôjde na export, čo nebýva veľmi obvyklé. Dokonca viac ako 55 percent subdodávok bude pochádzať zo slovenských firiem. Rozširovanie zavedeného podniku potvrdzuje, že spoločnosti sa na Slovensku darí a má záujem zostať v tejto krajine dlhšiu dobu,“ dodal Chovanec.

Ďalšie znižovanie nezamestnanosti v Považskej Bystrici si od novej investície sľubuje primátor mesta Karol Janas. V súčasnosti tu nezamestnanosť dosahuje 8 percent, ale ešte pred dvoma rokmi bola nad 10-percentnou hranicou. Investorovi prisľúbil maximálnu pomoc, aby čo najskôr získal všetky povolenia a mohol rozbehnúť výrobu.

Nový závod bude mať rozlohu 53-tisíc štvorcových metrov. Začiatkom júla chcú vo výrobnej hale inštalovať technológie a v septembri alebo októbri začať s výrobou.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Považská Bystrica #pracovné miesta #fabrika