Zamestnanci Trenčianskeho kraja dostanú elektromobily

Elektromobily začínajú pribúdať i na Slovensku, problémom je ich krátky dojazd a nedostatok nabíjacích staníc. V Trenčianskom kraji by sa mala situácia zmeniť. Do konca roka by ich malo byť sedem, pričom sa pokryjú aj okrajové okresy kraja.

22.02.2016 10:44
elektromobil, nabíjacia stanica Foto: ,
V Trenčianskom kraji by mali pribudnúť tri rýchlonabíjacie stanice pre elektromobily.
debata (6)

Podľa Jaroslava Plevu z Trenčianskeho samosprávneho kraja uvažuje samosprávny kraj o nákupe elektromobilov, problémom však zostáva ich nabíjanie. Zatiaľ fungujú len štyri rýchlonabíjacie stanice, a to dve v Trenčíne, jedna v Novákoch a jedna v Bojniciach.

„Chceme vybudovať ďalšie tri. Momentálne rokujeme s predstaviteľmi vybraných miest a obcí o ich umiestnení. Jedna bude v Myjave, jedna v Prievidzi a jedna v Považskej Bystrici,“ informoval krajských poslancov na januárovom rokovaní.

V rozpočte sa na nové stanice vyčlenilo stotisíc eur. Ich prevádzkovateľom bude Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja. Poslanci to potvrdili schválením dodatku k zriaďovateľskej listine.

Dôvodom, prečo sa kraj púšťa do budovania rýchlonabíjacích staníc, nie je len ich nedostatok, ale aj zámer kúpiť pre zamestnancov na služobné účely šesť elektromobilov. Nahradiť by mali staršie vozidlá.

„Úsporu kraj očakáva predovšetkým v ochrane životného prostredia a znižovaní škodlivých emisií. Tieto vozidlá sú aj ekonomickejšie, náklady na prevádzku vozidiel sú dve eurá na sto kilometrov,“ doplnil.

Za nabíjanie elektromobilov na staniciach sa zatiaľ neplatí. Podľa Plevu sa však predpokladá, že s vyšším počtom tohto typu vozidiel sa legislatíva zmení. „Chceme, aby stanice boli univerzálne, aby mohli nabíjať všetky druhy elektromobilov,“ dodal. 

6 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #myjava #Považská Bystrica #Prievidza #zamestnanci #Trenčiansky kraj #rýchlonabíjacia stanica