Bratislavské Staré Mesto stanovilo pravidlá pre letné terasy

Bratislavské Staré Mesto stanovilo nové pravidlá pre letné terasy pri kaviarňach či reštauráciách v historickom centre mesta.

23.02.2016 11:00
Letná terasa Foto:
Letné terasy v centre mesta podľa nových pravidiel nesmú svojím architektonickým stvárnením, veľkosťou či použitými materiálmi narúšať historické prostredie v centre mesta. Ilustračná snímka.
debata (2)

Po novom môže letná terasa zaberať maximálne 50 percent verejného priestranstva, druhá polovica komunikácie musí ostať prístupná pre chodcov, dopravu, zásobovanie či pre záchranárske zložky.

Nové pravidlá sú výsledkom dohody medzi vedením mestskej časti a prevádzkovateľmi gastropodnikov, pri ich tvorbe rešpektovali zásady Krajského pamiatkového úradu i stanovisko Krajského dopravného inšpektorátu. Rozhodnutie starostu o umiestňovaní letných terás je už platné.

Letné terasy v centre mesta podľa nových pravidiel nesmú svojím architektonickým stvárnením, veľkosťou či použitými materiálmi narúšať historické prostredie v centre mesta, znehodnocovať pamiatkové územie a negatívne ovplyvňovať architektonický výraz fasád.

Exteriérové sedenia môžu prevádzkovatelia umiestňovať len na stanovených plochách. „Sedenia umiestnené na obidvoch stranách ulice môžu spolu zaberať maximálne polovicu z celkovej šírky uličného profilu, teda hĺbka jednostranného exteriérového sedenia môže byť najviac jedna štvrtina šírky priemerného uličného profilu, v ktorom sa sedenie nachádza,“ vysvetlila nové pravidlá hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Terasy môžu byť maximálne tak dlhé, ako je fasáda budovy, v ktorej podnik sídli. Ak je v jednom objekte vedľa seba viacero prevádzok, každá môže mať terasu v takej dĺžke ako je dĺžka prevádzky.

Jednofarebné markízy a kaviarenské sedenie

Prevádzkovatelia nesmú letné terasy stavať na podestách. Výnimku môžu dostať len prevádzky, ktoré sú na uliciach s veľmi strmým sklonom. Udelenie takejto výnimky však musí odsúhlasiť Krajský pamiatkový úrad.

Staré Mesto tiež zakázalo na letných terasách sedenie v podobe dubových lavíc, ktoré sú podľa samosprávy typické skôr pre záhradné pivárne. Sedenie na terase by malo byť poskladané z ľahkých kaviarenských stolíkov a stoličiek. Staré Mesto od prevádzok vyžaduje, aby terasy tienili len slnečníkmi alebo markízami s textilným poťahom bez výrazných reklám. Vhodné sú podľa pravidiel jednofarebné markízy a slnečníky v prírodných alebo svetlých farbách bez ostro kontrastných odtieňov.

Staré Mesto tiež zakázalo vonkajšie výčapy, chladiace pulty, vonkajšie grily, televízne obrazovky či koberce a podobne. „Umiestňovanie presklených celoročne využívaných sedení v podobe samostatnej stavby je zásadne neprípustné, takto riešené exteriérové sedenia nerešpektujú ich sezónny charakter a vytvárajú nové špecifické stavby na plochách, ktoré sú primárne verejnými komunikáciami,“ píše sa ďalej v pravidlách.

Podobné pravidlá pre umiestňovanie letných terás Staré Mesto stanovilo aj vlani. Niektorým prevádzkarom miestnych podnikov sa však nepozdávali. Kritizovali, že pravidlá nič neriešili, skôr znejasňovali podmienky, boli príliš všeobecné, nekonkrétne a nejasné. Na nových pravidlách, ktoré platia od 8. februára 2016, sa podľa Starého Mesta samospráva dohodla aj s prevádzkovateľmi miestnych podnikov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #terasy