Výroba vodomerov zamestná stovku nových pracovníkov

Výrobu supermoderného merača spotreby vody rozbehla spoločnosť Sensus Slovakia v Starej Turej. Investovala do vytvorenia novej výrobnej haly, počet doterajších zamestnancov rozšíri o ďalšiu stovku, od štátu však nedostane žiadne dotácie.

25.02.2016 16:00
vodometer, Stará Turá, pracovník, zamestnanec Foto: ,
Prácu v novej výrobnej hale si zamestnanci pochvaľujú.
debata

Spoločnosť patrí do nadnárodnej skupiny, ktorú vlastnia americkí akcionári. V Starej Turej podniká v priestoroch bývalej Chirany, kde sa vyrábali okrem zdravotníckej techniky aj vodomery.

„Práve tradícia a dlhoročné skúsenosti tunajších odborníkov rozhodli, prečo táto významná investícia smeruje na Slovensko,“ povedal generálny riaditeľ Sensus EME&AP Roland Rott z Nemecka.

Sensus v Starej Turej doteraz zamestnáva 200 ľudí. Rozšírenie výroby o tzv. inteligentné merače znamenalo zriadenie novej výrobnej haly a prijatie nových pracovníkov. Niektorí z nich tu pracovali ešte pred krachom bývalej Chirany.

„Kedysi dávno som v Chirane robila, potom som si našla prácu vo fabrike na plasty. Je tu vynikajúci kolektív, pripomína mi to starú dobrú Chiranu,“ vraví Iveta Ho Chíová. Prácu v novej výrobnej hale si pochvaľuje aj Vlasta Bušová. Býva v Starej Turej, do práce to má blízko a vraví, že je to dobrá robota v teplom a čistom prostredí, nenáročná aj pre ženy. Mužov a žien je tu približne rovnako.

Nový výrobok sa volá iPERL a podľa Vojtecha Červenku, generálneho riaditeľa spoločnosti Sensus Slovensko, ide o hi-tech technológiu. Je to výlučne elektronický merač vody, nie sú v ňom žiadne mechanické časti. Jeho súčasťou je aj batéria a rádio, pomocou ktorého vysiela každých 15 sekúnd informácie do vodárenskej spoločnosti. Tá tak má okamžitý prehľad o spotrebe vody, jej úniku, havarijných stavoch a upozorní aj na prípadný pokus o nedovolenú manipuláciu.

„Obyvatelia zase budú mať možnosť kontrolovať si spotrebu vody on-line, nebudú musieť čakať na faktúru od vodárenskej spoločnosti. Nemusia tiež čakať, kedy príde odpočtár, aby ho pustili do bytu,“ hovorí o výhodách nového výrobku Vojtech Červenka.

Fabrika má ročne vyrobiť 297-tisíc kusov týchto meračov, všetky sú určené na export. Spoločnosť tvrdí, že už dnes má túto produkciu plne vypredanú na najbližšie tri roky. Vojtech Červenka predpokladá, že inteligentné merače začnú využívať aj vodárenské spoločnosti na Slovensku, možno o jeden alebo dva roky. Nový vodomer je približne dvojnásobne drahší ako klasický, pre vodárenské spoločnosti však znamená rýchlu návratnosť. Vyvíjali ho v Nemecku. Vývoj trval tri roky, doteraz stál niekoľko miliónov eur a ešte stále pokračuje. Zdokonaliť by ho mali ďalšími senzormi, napríklad na snímanie pH, teda zisťovanie, či má voda zásadité, alebo kyslé zloženie.

„Momentálne je v meste miera nezamestnanosti 6,9 percenta. V celom okrese Nové Mesto nad Váhom už začíname byť v situácii, keď dopyt po pracovných silách prevyšuje ponuku úradu práce. A tomu sme radi, lebo zamestnanosť je jedným z najpodstatnejších kritérií pri rozhodovaní sa občana, či zostane žiť v danom meste, alebo sa odsťahuje,“ dodala Anna Halinárová, primátorka Starej Turej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stará Turá #vodomer #Chirana #iPERL