Ak žena nedá stopku, ťažko sa dostáva z kruhu násilia

Domáce násilie má plazivý charakter a nepozorovane sa stupňuje. Pätica občianskych združení (OZ) spojila sily a zapojila sa do projektu Spoločné ciele. Cieľom je znížiť rodovo podmienené násilie a podporiť existujúce krízové poradenské centrá.

25.02.2016 18:00
Násilie spôsobuje týraným ženám psychické choroby Foto:
Ilustračná snímka.
debata (21)

Projekt realizuje OZ Pomoc ohrozeným deťom – centrum Nádej spolu s partnerskými organizáciami. Zapojilo sa bratislavské mestské krízové centrum Repuls, nezisková organizácia Maják nádeje z Bratislavy, Centrum Náruč s pobočkami v Žiline a Čadci a krízové a ambulantné stredisko v Martine Žena v tiesni.

„Ročne prejde našimi rukami vyše 200 klientov, z čoho 90 – 95% tvoria ženy a deti. Máme dva utajené byty určené pre klientky, ktoré sú natoľko ohrozené na zdraví a živote, že musia byť na takomto utajenom mieste,“ hovorí Adriana Havašová riaditeľka ambulantného krízového centra Nádej. Občianske združenie Pomoc ohrozeným deťom, ktoré centrum zastrešuje, sa pomoci obetiam rodovo podmieneného násilia venuje od roku 1997.

Bludný kruh násilia

Práve žena, ktorá je obeťou domáceho násilia, má často veľkú snahu poprieť to. „Chce vec ututlať, či už zo strachu, alebo má patologický vzťah k násilníkovi, hanbí sa, chce zachovať rodinu, má rôzne racionálne odôvodnenia, napríklad, že deti potrebujú mať otca a podobne. Tak si násilie ospravedlňuje,“ opisuje Havašová dlhoročné skúsenosti s obeťami domáceho násilia. Policajti síce môžu navštíviť takúto rodinu, no keď im povedia, že sa nič nedeje, odídu. Práve v takomto prípade by však mali zbystriť pozornosť.

Upozorňuje tiež na beztrestnosť páchateľov, ktorá je akýmsi impulzom pre ďalších agresorov, že sa im nič nestane a brutalita sa stupňuje. Alarmujúce podľa jej slov je, že veľa klientiek je v reálnom ohrození života. „Jedna naša klientka bola zastrelená a jedna postrelená. Na čakačke máme niekoľko žien, ktoré iba vďaka náhode a šťastiu stále žijú, ale tej pomoci sa im nedostáva,“ dodáva Havašová.

Domáce násilie sa nepozorovane stupňuje. Často ani po rokoch si žena neuvedomuje, v akom bludnom kruhu sa nachádza. „Ak by jej niekto pred šiestimi rokmi povedal, že toto bude tolerovať, tak by to v živote nepriznala. Práve pre ten plazivý spôsob si neuvedomuje, v ako marazme sa nachádza,“ hovorí Havašová.

Keď sú vo vzťahu aj deti, situácia sa komplikuje

Domáce násilie má niekoľko fáz. Z komplikovaného vzťahu je ľahšie odísť, kým spolu dvaja iba chodia. Keď sú vo vzťahu aj deti, situácia sa komplikuje. „Je rozdiel medzi talianskym manželstvom, kde doma lietajú taniere, ale ten vzťah je vyrovnaný, ale pri domácom násilí je vždy jeden agresor, nadradený a tá druhá osoba je submisívna a snaží sa mu neoponovať,“ hovorí sociálna pracovníčka centra Nádej Lucia Stano Šalátová a upozorňuje na to, že domáce násilie má opakovaciu tendenciu. Ak žena nedá stopku, tak sa veľmi ťažko dostáva z kruhu násilia.

Odborníčka upozorňuje na dôležitosť prevencie. Starším žiakom základných a stredných škôl hovoria o partnerskom násilí a mladším o domácom násilí, ktoré páchajú rodičia na deťoch. Vyškolení odborníci dokážu aj pri takýchto diskusiách zachytiť problém.

„Kolegovi sa počas debaty o prevencii vyzlieklo dieťa a povedalo, že toto mi maminka robí, že či je to v poriadku alebo nie je,“ opisuje prax sociálna pracovníčka s tým, že aj počas samotnej prednášky si všímajú správanie a reakcie detí, či ich prípadné otázky. Zmeny v správaní dieťaťa si často všimnú aj učitelia. Pri starších žiakoch sa stáva, že svojimi poznámkami upozornia na problém. „Občas povedia niečo o svojej spolužiačke, že ma nadmerne žiarlivého chlapca, ktorý sa často bije, má ju neustále pod kontrolou. Svoje otázky mieria na tú babu, aby si dávala pozor,“ opisuje Lucia Stano Šalátová.

Spojili sily, aby pomáhali efektívnejšie

Partnerský projekt spravuje Úrad vlády SR a peniaze pochádzajú z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Celková dotácia pre všetky organizácie, ktoré sa do projektu zapojili, je vo výške 225 410 eur. Desať percent spolufinancujú mimovládne organizácie z vlastných zdrojov. Zmluvu podpísali v septembri minulého roka a koniec projektu bude v apríli 2017.

Cieľovou skupinou projektu Spoločné ciele sú práve ženy a deti, ktoré sú obeťami domáceho násilia. Organizácie, ktoré sa do projektu zapojili, investujú peniaze do poskytovania odborného sociálneho, právneho a psychologického poradenstva, vzniku podporných skupiny pre ženy, alebo na skupinové terapeutické aktivity pre deti. Dôležitú súčasť tvorí aj vzdelávanie poradkýň a poradcov, najmä školenia v témach ako je krízová intervencia pre obete násilia či diagnostika sexuálneho zneužívania detí a v neposlednom rade aj výmena skúseností.

Jedinečný prístroj pomôže deťom

V rámci programu bratislavské krízové centrum Repuls dostane nenávratný finančný príspevok vo výške 2 500 eur, za ktorý zakúpi prístroj Biofeedback. Podľa riaditeľky centra Miriam Jamriškovej pracuje na psychofyziologickom princípe, pri ktorom ide najmä o redukciu stresu. Ovplyvňuje emocionálne a behaviorálne poruchy u dieťaťa, teda tie, ktoré sú spojené so správaním.

„Redukuje úzkostné prejavy, pomáha u detí s poruchou pozornosti a hyperaktivity, emocionálnou labilitou, nespavosťou, má naozaj širokospektrálne využitie,“ dodala Jamrišková. Ide o podpornú aktivitu, pri ktorej sa elektródkami pripojenými k hlave dieťaťa monitorujú jeho reakcie na podnety, obrázky. Tie vyškolený psychológ zaznamenáva. Naďalej je však pri pomoci deťom, ktoré zažili týranie či zneužívanie, najdôležitejšia psychoterapia a vytvorenie terapeutického vzťahu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #týranie #domáce násilie #krízové centrum