Na Františkánskom a Hlavnom námestí v Bratislave vysadia stromy

Na Hlavnom a Františkánskom námestí v Bratislave pribudne 14 nových stromov. Mesto ich vysadí v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, na ktorý bratislavská radnica získala peniaze z tzv. nórskych fondov. Nové stromy nechá magistrát vysadiť až po archeologickom prieskume, ktorý nariadil Krajský pamiatkový úrad v súlade s pamiatkovým zákonom. Informovala o tom Monika Voleková z bratislavského magistrátu.

26.02.2016 15:29
frantiskanske Foto:
Vizualizácia výsadby stromov na Františkánskom námestí.
debata (5)

Na Františkánskom námestí mesto nechá vysadiť ako náhradnú výsadbu desať hrušiek ozdobných a na Hlavnom námestí pribudnú štyri lipy malolisté. Súčasné stromy na Františkánskom námestí sú už v zlom zdravotnom stave a majú narušenú statiku. Brestovce, ktoré tam v súčasnosti rastú, tak nahradia dospelé hrušky ozdobné. Tieto stromy podľa radnice zabezpečia príjemné ochladenie počas letných dní a plne nahradia súčasnú zeleň z hľadiska mikroklímy na námestí.

„Nová výsadba je vzhľadom na zdravotné a statické posúdenie existujúcich stromov nevyhnutná, keďže v minulosti sa jeden z nich vyvrátil. Tento strom na pohľad nebol poškodený, preto si hlavné mesto objednalo zdravotné a statické posúdenie ostatných stromov. Záujmom hlavného mesta je revitalizácia námestia s cieľom vysadiť nové vzrastlé stromy," povedala vedúca magistrátneho oddelenia životného prostredia a mestskej zelene Katarína Prostejovská.

Pred vysadením nových stromov musia spraviť archeologický prieskum, obe námestia sú totiž súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie. Prieskum nariadil Krajský pamiatkový úrad a po jeho skončení začne mesto vysádzať na oboch námestiach nové stromy. Projekt obnovy stromov na Františkánskom a výsadba stromov na Hlavnom námestí sú financované z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Projekt má byť hotový do apríla 2017.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Stromy #zeleň