Stane sa európskym stromom hruška z Bošáce?

Už len pár dní môžeme hlasovať, aby sa ružová hruška z Bošáce stala európskym stromom roka 2016. V histórii tejto ankety sa jej víťazom ešte nikdy nestal strom zo Slovenska. Uzávierka ankety je v pondelok 29. februára.

28.02.2016 19:00
hruška ružová, strom roka, strom, Foto: ,
Táto hruška v časti Zabudišová rastie už asi 200 rokov, ukazuje Daniel Juráček, starosta Bošáce.
debata (6)

Súťaž európsky strom roka vznikla v roku 2011 a bola vlastne rozšírením obľúbenej ankety strom roka, ktorá vznikla v Českej republike. Do prvého ročníka európskej súťaže sa zapojilo päť krajín, do tohto ročníka sa ich prihlásilo už pätnásť, z každej krajiny súťaží jeden strom. Slovenským reprezentantom je 200-ročná hruška ružovka z Bošáckej doliny, vysoká 14 metrov, s obvodom kmeňa 231 centimetrov. Je to jediný ovocný strom zo všetkých prihlásených do súťaže.

„Hruška je výnimočná tým, že je predstaviteľkou obrovskej rozmanitosti starých odrôd Bošáckej doliny a celých Bielych Karpát. Je stará, krásna a takmer každý rok prináša chutné plody. Je to baňatá hruška, ktorá sa veľkosťou dá porovnávať so známymi maslovkami. Jedna má asi 150 až 170 gramov. Bežne sa z jedného stromu oberie asi pol tony hrušiek, rekordné úrody boli až 1,5 tony,“ hovorí o vlastnostiach hrušky ružovky Ľudovít Vašš, krajinný ekológ, ovocinár a záchranca starých ovocných drevín.

Plod je sfarbený do ružova, z toho dostala hruška svoj názov. Keď tieto hrušky dozrejú a nechajú sa odležať, tak zmäknú, zhniličia, dužina však nie je hnedá, neoxiduje. Šupka zostane pevná a obsah sa dá jesť ako hruškový lekvár. Nikde inde vo svete sa táto odroda nevyskytuje, len v Bošáckej doline. V súčasnosti tu narátali 20 stromov vo výbornom stave, rastie tu aj ďalších 30, ale tie už nie sú v dobrej kondícii. Podstatné však je, že všetko sú to staré stromy, nikde nerastie mladý jedinec. Na záchranu tejto odrody nie je veľa času.

Víťazi doterajších ročníkov ankety

  • 2011 – lipa pri kostole, Rumunsko
  • 2012 – stará lipa, Maďarsko
  • 2013 – platan, Maďarsko
  • 2014 – starý brest, Bulharsko
  • 2015 – dub na futbalovom ihrisku, Estónsko

„Takýchto stromov tu bolo viac, ale keď sa združstevňovalo, tak ich vytrhali, aby sa mohli polia zjednotiť a jednoduchšie obrábať. Táto mala šťastie, že bola na kraji, pri ceste, preto ju asi nevytrhli a zachovala sa až doteraz,“ vraví Daniel Juráček, starosta obce Bošáca. Vlani ju prihlásili do celoslovenskej súťaže a hruška v nej zvíťazila, preto postúpila do európskej ankety. Obec sa o ňu postarala, zabezpečila jej ošetrenie a prerezávku. A ako starosta dodal, za odmenu, že zvíťazila v národnom kole, tak ju výdatne pohnojili.

„Táto hruška je výnimočná životom, čo má za sebou. Je nenahraditeľným dedičstvom po našich predkoch. Staré odrody môžeme považovať za historickú vzácnosť, je potrebné uchovať štepy a šíriť genofond. Je to dôležité pre budúcnosť ovocinárstva. Bez toho vzácna odroda nenávratne vyhynie, odíde, a to sa už nebude dať vrátiť späť,“ upozorňuje Miroslav Kaššovic, šéf Bošáckej pálenice, ktorá vlastní ochrannú známku na bošácku slivovicu.

Na pôvodné odrody sú v Bošáckej doline oprávnene hrdí. Nielen hruška ružovka, aj tunajšie slivky priniesli regiónu veľkú slávu. V Bošáci je približne 300-ročná tradícia výroby destilátov. Ľudia si potrebovali privyrobiť, a tak vypálenú slivovicu nosili do Pešti a Viedne. Chodili peši, niekedy časť cesty na pltiach dolu Váhom. Chodili tam ponúkať svoje výrobky aj iní, ale bošácka slivovica si získala najväčšiu obľubu, domáci čakali len na Bošáčanov, nekupovali od iných. Tak vznikla jej tradícia a dobré meno, bez médií a reklamy.

Pravidlá hlasovania

  • Termín hlasovania: od 1. februára do 29. februára 2016
  • Jeden človek môže hlasovať iba raz, na hlasovanie používa svoju osobnú e-mailovú adresu
  • Hlasy z jednorazovej e-mailovej adresy nie sú povolené a budú vymazané
  • Na súťaži sa zúčastňujú: Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Anglicko, Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Írsko, Severné Írsko, Poľsko, Škótsko, Slovensko, Španielsko, Wales

Súťaž strom roka na Slovensku organizuje environmentálna nadácia Ekopolis. Jej programový manažér Milan Hronec vraví, že ľudia stále viac prejavujú záujem o nominované stromy. Telefonujú, aby sa dozvedeli, kde presne rastú, chcú si urobiť akúsi stromovú turistiku, ísť si ich pozrieť a nafotiť.

„Nestačíme sa čudovať, že aj po toľkých ročníkoch sa nám v nomináciách objavujú skutočné skvosty. Slovensko je krajina, ktorá je, našťastie, stále bohatá na takéto majestátne stromy. Do konca februára je ešte stále možnosť podporiť svojím hlasom hrušku ružovku. Kto sa chce zapojiť, má možnosť cez stránku www.ekopolis.sk,“ pripomenul Milan Hronec.

Nový ročník národnej ankety Strom roka štartuje 24. apríla 2016, od tohto dátumu budú všetky informácie na webovej stránke a ľudia môžu posielať nominácie do ankety.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky strom roka #hruška ružová