Nový investor Yosaria Plaza v Ružinove stále nie je známy

Projekt nákupno-zábavného centra Yosaria Plaza v bratislavskom Ružinove zrejme opäť zamrzol na mŕtvom bode. Ružinovská samospráva síce vlani sľubovala, že projekt preberie nový investor, no do dnešného dňa sa nič neudialo.

01.03.2016 12:43
Yosaria Plaza Foto: ,
O tom, že projekt nákupno-zábavného centra Yosaria Plaza v Ružinove preberie nový investor, hovorila mestská časť už minulý rok, dodnes však nie je známe, kto ním bude ani ako by mohol vynovený projekt vyzerať.
debata (1)

Na mieste bývalého obchodného domu Prior na Tomášikovej ulici tak naďalej stojí len skelet budovy. „Konkrétne finálne informácie ešte nie sú k dispozícii. Samospráva v rámci svojich možností vyvíja tlak na vyriešenie situácie, ktorá roky trápi Ružinovčanov,“ uviedla hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Pozemky na Tomášikovej ulici vlastní investorská spoločnosť Yosaria Plaza, ktorá tam chcela postaviť nákupno-zábavné centrum. Pre problémy s financovaním sa však projekt doteraz uskutočniť nepodarilo. Na mieste dodnes stojí len skelet bývalého obchodného domu, ktorý miestni ľudia prezývajú „Hirošima“.

Nového investora zatiaľ nikto nevidel

Starosta Ružinova Dušan Pekár podľa medializovaných informácií už pred komunálnymi voľbami na plagátoch hlásal, že má pre projekt nového investora. Informácie o novom investorovi vlani potvrdila aj mestská časť, no kto ním je a ako by mohol projekt po novom vyzerať, ostalo tajomstvom. Mestská časť sľubovala, že po ukončení rokovaní nový investor predstaví svoj projekt. Ružinov počítal aj s tým, že spolu s projektom sa podarí zrekonštruovať aj neďaleké Papánkovo námestie. Dodnes sa však nič z toho neudialo.

Konateľ spoločnosti Yosaria Plaza Ivan Líška minulý rok tvrdil, že projekt prechádza zásadnými zmenami, bude pre ľudí zaujímavejší a poskytne im viac služieb. Ako projekt aktuálne vyzerá a či sa nejaké zmeny udiali, zatiaľ nevedno. Investor chcel pritom stavať už tento rok.

Vlani Líška priznal, že pôvodný projekt, ktorý mal byť hotový už pred rokmi, zastavili finančné problémy. Ako vtedy vysvetlil, financujúca banka v Rakúsku sa dostala do krachu a potom nastala globálna finančná kríza. „Teraz prišlo oživenie v západnej Európe aj v tejto sfére a následne sa nám ozvalo niekoľko záujemcov o investovanie do tohto projektu,“ hovoril vlani v máji Líška.

„Hirošima“ v Ružinove

Na mieste bývalého obchodného domu Prior na Tomášikovej ulici už roky stojí len skelet budovy. Nedostavanie plánovaného nákupného centra investorovi už spôsobilo nemalé problémy. Mestská časť mu totiž udelila pokutu 60-tisíc eur za to, že nákupné centrum nepostavil. Podľa Ružinova totiž nedostavaná budova znehodnocuje životné prostredie a znižuje kvalitu bývania.

Spoločnosť Yosaria Plaza však s pokutou nesúhlasila a zaplatiť nechcela. O opodstatnenosti pokuty rozhodol aj Najvyšší súd SR. Ružinov sa pre nezaplatenie pokuty obrátil na exekútora. Spoločnosť Yosaria Plaza však trvá na tom, že pokuta nebola opodstatnená. „Súd rozhodol v rozpore so zákonom, ako to niekedy na Slovensku chodí, tak sa už k tomu nebudeme vyjadrovať,“ povedal vlani Líška.

Centrum Yosaria Plaza sa po otvorení malo stať najväčším nákupným komplexom na Slovensku. Jeho súčasťou mali byť podľa plánov investora okrem 250 obchodov aj supermarket, kaviarne, reštaurácie a kancelárske priestory s najvyšším štandardom. Malo tam byť aj relaxačné centrum, klzisko s klasickým ľadom a rozmermi 30 krát 15 metrov, bazén 25 krát 12 metrov, sauny, masáže či soláriá. V podzemí centra malo byť podľa plánov 1 300 parkova­cích miest.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ružinov #Yosaria Plaza