Odovzdali petíciu za bezplatnú MHD v Bratislave pre ŤZP a seniorov

Petíciu za vrátenie bezplatného cestovania v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) pre hendikepovaných a seniorov podpísalo vyše 5 000 ľudí. Podpisy organizátori petície odovzdali na bratislavskom magistráte. Petíciu spustila poslankyňa Nového Mesta Zuzana Rattajová spolu so staromestskou poslankyňou Martinou Uličnou a odborníkom na verejné financie Milošom Moravčíkom.

01.03.2016 16:29
BID, autobusova stanica Foto: ,
Na bratislavskej autobusovej stanici stáli koncom minulého roka dlhé rady dôchodcov, ktorí hodiny čakali na vybavenie SeniorPasu.
debata (23)

Petíciou organizátori reagujú na spoplatnenie bratislavskej MHD pre hendikepovaných a seniorov. Hendikepovaní v bratislavskej MHD totiž od zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji majú v MHD len polovičnú zľavu. Zdravotne postihnutým Bratislavčanom mesto poskytuje extra zľavu vo výške 90 percent, tá však platí len pre hendikepovaných s trvalým pobytom v Bratislave alebo Bratislavskom kraji a získať ju možno len na predplatné cestovné lístky.

S príchodom nového roka sa cestovanie v MHD skomplikovalo aj seniorom nad 70 rokov. Tým na preukázanie nároku na bezplatné cestovanie v MHD do konca minulého roka stačil len občiansky preukaz. Po novom však majú nárok na bezplatnú MHD len tí seniori nad 70 rokov, ktorí si vybavili čipovú kartu – tzv. Seniorpas, pre ostatných platí polovičný lístok. „Dúfame, že sa nám touto aktivitou podarí zrušiť nutnosť platiť cestovné a že už počas budúceho roka budú môcť seniori a zdravotne postihnutí opäť cestovať v bratislavskej MHD zadarmo," vysvetľuje zmysel petície poslankyňa Zuzana Rattajová.

Podľa organizátorov petície vedenie hlavného mesta svojím rozhodnutím spoplatniť cestovanie v MHD zobralo najslabším sociálnym skupinám aj z toho mála, čo dostávajú. „Zavedením integrovanej dopravy cestovné ešte zdraželo. Chápeme, že Bratislava potrebuje financie navyše, ale zobrať ako prvým dôchodcom a zdravotne ťažko postihnutým je zlý vtip“, dodáva za organizátorov novomestská poslankyňa.

Petíciu proti spoplatneniu MHD pre hendikepovaných a seniorov spustili miestne poslankyne vlani v novembri. Nie sú však jediní, ďalšia petícia proti spoplatneniu MHD pre hendikepovaných vznikla aj z iniciatívy samotných ťažko zdravotne postihnutých. Hendikepovaní toto rozhodnutie mesta pokladajú za nezmyselné a diskriminačné. Samostatnú petíciu spustil koncom minulého roka aj bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý v nej žiada prinavrátiť seniorom nad 70 rokov možnosť preukazovať nárok na bezplatné cestovanie v bratislavskej MHD, ale aj v celom kraji, občianskym preukazom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #seniori #ŤZP #Integrovaný dopravný systém