Na bezplatnú dopravu seniorom v Bratislave stačí občiansky

Dopravcovia zapojení do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) sú povinní zabezpečovať bezplatnú prepravu osôb, ktoré dovŕšili vek 70 rokov aj bez SeniorPasu.

03.03.2016 13:54 , aktualizované: 17:11
integrovana doprava, bratislava Foto: ,
Na vybavenie SeniorPasu museli dôchodcovia vystáť dlhé rady. Archívna snímka.
debata (19)

„Na bezplatnú dopravu seniorom stačí občiansky preukaz,“ povedal Rastislav Hanulák z Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát. Predbežne o tom rozhodol Okresný súd Bratislava I na základe žaloby, ktorú koncom januára podal inštitút proti dopravcom zapojeným do IDS BK (Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko).

Tretia etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorá platí od vlaňajšieho novembra, priniesla nové pravidlá pre ľudí nad 70 rokov. Seniori nad 70 rokov si do začiatku tohto roka museli vybaviť čipovú kartu SeniorPas, ktorú pri kontrole musia predložiť revízorom.

Vrátia dôchodcom peniaze?

Okresný súd vydal predbežné opatrenie a pokračuje v konaní, v ktorom definitívne rozhodnú o žalobe inštitútu a o prípadnom nároku dôchodcov na vrátenie peňazí za už vydané čipové karty. Inštitút informuje, že rozhodnutie doručili všetkým trom dopravcom, ktorí sú do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji zapojení.

Okresný súd Bratislava I v uznesení zdôrazňuje, že prepravcovia zapojení do IDS BK sú povinní poskytnúť bezplatnú prepravu cestujúceho po dovŕšení veku 70 rokov aj v prípade, ak preukáže svoj vek platným občianskym preukazom, a to až do právoplatného skončenia konania. „Predbežné opatrenie seniorom už teraz garantuje bezplatnú dopravu bez toho, aby absolvovali čakanie na vydanie či obnovenie SeniorPasu,“ spomenul predseda inštitútu Peter Ďuriš. Podľa inštitútu sú SeniorPasy šikana, ktorá zneužíva nevedomosť starších osôb. Spotrebiteľom sa podľa nich kladú neprimerané prekážky, ktoré komplikujú situáciu.

Hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurova uviedla, že prepravcovia zapojení do IDS BK predbežné opatrenie nariadené súdom rešpektujú. „Nepovažujeme ho však za vecne správne a preto voči nemu podáme v zákonnej lehote odvolanie. Máme totiž za to, že súčasné podmienky v Prepravnom poriadku IDS BK sú v celom rozsahu plne v súlade s platnými zákonmi. Chceli by sme tiež zdôrazniť, že predbežné opatrenie súdu nepredstavuje konečné rozhodnutie súdu vo veci samej, ale iba predbežne upravuje pomery účastníkov konania, kým nebude vo veci samej súdom právoplatne rozhodnuté,“ uzatvárajú prepravcovia.

Ako ďalej informovala spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava, predbežné opatrenie súdu je podľa nich v rozpore s ďalšími zákonmi, keďže podľa zákona o cestnej doprave ako aj zákona o doprave na dráhach je dopravca povinný mať s cestujúcim uzavretú zmluvu o preprave osôb pri každej ceste. Jednou z možností je práve SeniorPas, ktorý podľa Kukurovej slúži „ako forma naplnenia zákona ako elektronický cestovný lístok, pričom nosičom tohto cestovného lístka je bezkontaktná čipová karta. Účelom SeniorPas-u IDS BK nie je preukázanie veku cestujúceho“.

Kukurová ďalej pripomenula, že SeniorPas je najpraktickejšia forma aj pre cestujúcich. „Umožňuje dopravcom mať prehľad o počte cestujúcich a nastavovať kapacitu dopravných prostriedkov,“ vysvetľuje BID vo svojom stanovisku.

„Sčítanie dôchodcov nám pripomína sčítanie svišťov v Tatrách,“ reagoval Hanulák.

Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát je mimovládnou organizáciou, ktorá sa zaoberá ochranou kolektívnych záujmov spotrebiteľov a vrátením dôvery v právny štát.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #seniori #Integrovaný dopravný systém #SeniorPas