Pacientom so sklerózou pohyb neodporúčali, dnes majú svoj maratón

Cvičenie pre nich nie je „malina“, no pomáha pri liečbe ich ochorenia. Pacientov so sklerózou multiplex v sobotu rozhýbal maratón, ktorý sa už druhý rok konal aj v Piešťanoch. Kúpeľné mesto sa tak pripojilo k 24-hodinovému maratónu u českých susedov.

05.03.2016 20:35
maratón, skleróza-multiplex Foto: ,
Pacientky so sklerózou multiplex cvičili v piešťanskom fitnesscentre.
debata

V piešťanskom fitnescentre sa počas volebnej soboty stretlo 50 ľudí z celého Slovenska. Takmer všetkých spájala rovnaká diagnóza – skleróza multiplex alebo roztrúsená skleróza. Ide o dosiaľ nevyliečiteľné chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Na Slovensku evidujú približne 8 000 diagnos­tikovaných pacientov.

V prostredí, ktoré „dýcha“ pohybom, si väčšina zacvičila pod vedením dvoch inštruktorov na trampolínach či s elastickými pásmi. Maratóncov lákali aj cvičebné zariadenia, najmä bežecké pásy. Zdravotný stav to však nedovoľoval všetkým, niektorí sú odkázaní na vozíček. Poradiť sa mohli aspoň s výživovým poradcom.

„Esemkárom“, ako sa pacienti sami nazývajú, sa pohyb kedysi neodporúčal. „Dnes už odborníci hovoria, že bez rehabilitácie liečba nefunguje,“ prezradila prezidentka Slovenského zväzu sclerosis multiplex Jarmila Fajnorová, u ktorej sa choroba prejavila po narodení dcéry. Diagnózu jej však stanovili neskôr.

Gymnazista Ján Čeklovský z Trebišova (17) bojuje s chorobou už sedem rokov. Nepríjemnú správu o svojom zdravotnom stave si vypočul ako desaťročný. „Prestal som dobre vidieť na ľavé oko a utieklo mi doboku,“ hovorí o začiatkoch choroby, ktorá mu zasiahla do života.

Na injekcie raz do týždňa si zvykol. V škole sa nezhoršil a keď mal 15 rokov, začal posilňovať. Aj napriek zhoršenému zraku začal s lukostreľbou. „Neviem sa však zmieriť s tým, že nemôžem ísť do armády, po čom som túžil odmalička,“ hovorí mladý študent. Rozmýšľa preto nad farmáciou či právom.

So sklerózou sa spájajú aj ďalšie mýty. Jedným z nich je, že pacienti zabúdajú. Pravda to byť môže, no nemusí. Závisí to od toho, ktorú časť mozgu zápal zasiahne. Prejavy alebo ataky môžu byť viditeľné aj skryté. Pacientom tŕpnu končatiny, vidia dvojito, sú extrémne unavení, trpia zmenami nálad a môžu aj zabúdať.

„Podľa druhého mýtu by „esemkárky“ nemali mať deti. V minulosti to doslova zakazovali, aby sa ich stav nezhoršil. Teraz sa ukázalo, že v tehotenstve sa majú zrejme vďaka endorfínom oveľa lepšie. Aj ataky sa objavujú menej často,“ prezradila Fajnorová. V tomto prípade je však dôležité, aby rodičovstvo bolo plánované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #maratón #fitnesscentrum #skleróza multiplex