Poprad vybuduje efektívne protipovodňové opatrenia

Popradskú mestskú časť Stráže pod Tatrami čaká tento rok budovanie protipovodňových opatrení. Búrky a prívalové dažde tam vlani v máji narobili veľké škody, podľa samosprávy je situácia v najmenšej mestskej časti vážna.

07.03.2016 10:30
Sedlákovci, Myšľa Foto:
Na dome vidno, pokiaľ siahala voda z rieky Poprad.
debata (1)

„Prezreli sme si celé územie spolu s odborníkmi, hľadáme riešenia. Na stole mám niekoľko možností. Pôjdeme cestou opravy historického kanála, ktorý ide popod Stráže, to však, samozrejme, stačiť nebude,“ informoval popradský primátor Jozef Švagerko. "Plánujeme aj vytvorenie hrádze, vody sa odvedú jednou stranou poza cintorín do Hozeleckého potoka, druhou stranou do rieky Poprad.“

Vyčistia aj pôvodný odvodňovací rigol, riešiť musia aj situáciu okolo domov na Kukučínovej ulici.

Podľa primátora sa územie Stráží podobá lieviku. "V minulosti sa situácia dobre riešila poľnými cestami, ktoré dokázali odvádzať vodu hrádzami, tie sa však úpravami, či už družstevnými, alebo rôznymi majetkovými, ako aj výstavbou, zrušili,“ pripomenul.

Teraz budú toto územie, v ktorom hrozia záplavy, zabezpečovať prostredníctvom čiastkových riešení. Nákladné to podľa Švagerka nebude, na vytvorenie spomínanej prírodnej hrádze sa napríklad použije vybagrovaná zemina z rigolu.

Mesto však zatiaľ nevie, koľko presne budú takéto opatrenia stáť. "Nemôžeme sa pozerať na peniaze, je potrebné riešiť situáciu, je to nevyhnutné, chceme chrániť majetky aj ľudské životy,“ dodal primátor.

V máji minulého roka, keď bol silný prívalový dážď, vyhlásili v meste tretí stupeň povodňovej aktivity. Kritická bola situácia najmä v Strážach pod Tatrami, ktoré majú približne 600 obyvateľov. Voda vtedy zaplavila Kukučínovu ulicu a niekoľko priľahlých domov. Voda z Hozeleckého potoka sa vyliala na futbalové ihrisko, poškodila dvadsať metrov chodníka aj cestnú kanalizáciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protipovodňové opatrenia #Poprad - Stráže