Referendum v Karlovej Vsi je úspech, aj keď nie je platné

Referendum v bratislavskej Karlovej Vsi nebolo úspešné. K referendovým otázkam sa vyjadrilo takmer 43 percent oprávnených voličov, avšak na to, aby bolo referendum úspešne bola potrebná aspoň 50 percentná účasť. Karlova Ves v referende zisťovala, či ľudia súhlasia so zavedením rezidenčného parkovania a so zákazom prevádzkovania hazardných hier.

09.03.2016 13:53
čahojová, karlova ves Foto: ,
Podľa starostky Karlovej Vsi Dany Čahojovej 43 percent oprávnených voličov nie je málo. „Nestačí to však na to, aby sme referendum mohli vyhlásiť za úspešné," hovorí starostka.
debata

Vo vysvetľovacej kampani sa urobilo málo a preto je výsledok karloveského referenda taký, aký je, povedal poslanec miestneho zastupiteľstva v mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Peter Lenč. „Z odpovede na otázku o hazarde sa teším. Čo sa týka rezidenčného parkovania, tí, ktorí boli proti, vedeli o čom hlasujú, a málo bolo tých, ktorí vedeli o čom rezidenčné parkovanie je. Preto ich tak málo prišlo hlasovať. Ľudia sa ma ešte v ten deň pýtali, o čom to celé je, nerozumeli otázke a málo sa im vysvetlilo, ako by to rezidenčné parkovanie malo fungovať,“ povedal Lenč na utorkovom zasadnutí karloveského zastupiteľstva s tým, že určite sa treba s ľuďmi rozprávať a hlavne im vysvetliť, o čom rezidenčné parkovanie je.

Kampaň k vysvetleniu rezidenčného parkovania určite nebola dostatočná aj podľa poslanca Petra Buzáša. „Aj ja som spravil veľmi málo pre to, aby sa to zlepšilo,“ spomenul a doplnil, že aj neplatné referendum považuje pre Karlovu Ves za úspešné.

Súhlasí s ním aj karloveský vicestarosta Branislav Záhradník. „Pri otázke o hazardných hrách je výsledok jednoznačný a je to pre nás jasný signál. Pri otázke parkovania hodnotíme, že je veľká skupina ľudí, ktorí sú za zachovanie súčasného stavu parkovania. Týmto nám občania prijímanie ďalších rozhodnutí neuľahčili. Pre náš ďalší postup pri riešení parkovania musíme zvoliť citlivý prístup. Akúkoľvek zmenu musíme intenzívne komunikovať s verejnosťou,“ zhrnul Záhradník s tým, že mestská časť by mala viac riešiť, prečo občania so súčasným systémom parkovania v Karlovej Vsi súhlasia a považujú ho za lepšie riešenie ako rezidenčné parkovanie. „Samozrejme, dôležité je hovoriť aj so skupinou občanov, ktorí sa na referende nezúčastnili,“ pripomenul.

Poslanec Pavol Martinický tvrdí, že dokonalý systém parkovania, s ktorým by bolo čo len deväťdesiat ľudí spokojných, neexistuje. „Nie je na to priestor ani peniaze,“ spomenul.

Podľa starostky Karlovej Vsi Dany Čahojovej referendum a účasť na ňom dosvedčili, že parkovanie je v mestskej časti veľký problém. „Je to mimoriadne komplikovaná vec, ktorá nemá jednoduché riešenie. Definitívne riešenie sa rodí veľmi ťažko. Oceňujem, že máme odvahu sa do toho púšťať a obyvateľom niečo ponúknuť. Bratislavské mestské zastupiteľstvo sa týmto zaoberá roky a nie je tu žiadny výsledok. Prosím vás, aby sme tejto problematike venovali všetky svoje sily. Výsledky referenda berieme vážne a s plnou zodpovednosťou,“ povedala pred karloveskými poslancami starostka.

Na referende sa zúčastnilo 42,62 percenta oprávnených voličov mestskej časti. So zavedením rezidenčného parkovanie, pri ktorom sa zníži počet vyhradených parkovacích miest v Karlovej Vsi, súhlasilo 55,72 percenta zúčastnených voličov (7 238 voličov). Možnosť ‚nie‘ pri otázke rezidenčného parkovania zakrúžkovalo 41,12 percenta (5 342) voličov.

So zákazom hazardu na území Karlovej Vsi súhlasilo 87,48 percenta (11 365) zúčastnených voličov, možnosť ‚nie‘ zakrúžkovalo 11,35 percenta (1 475) voličov.

Z celkového počtu 31 136 voličov, ktorí boli zapísaní v zozname voličov, sa zúčastnilo na hlasovaní 13 269 voličov. Celkový počet odovzdaných hlasovacích lístkov bol 13 224, z neho bolo platných 12 991 a neplatných 233 lístkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #parkovanie #hazard #referendum #Karlova Ves