Vytiahne mestskú nemocnicu z dlhov súkromný investor?

Dlhy Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc., v Zlatých Moravciach narastajú. Nepomohol ani viac ako miliónový úver, ktorý si mesto vzalo asi pred šiestimi rokmi. O investovanie do zariadenia prejavili záujem traja uchádzači, jeden však zostal skrytý za advokátskou kanceláriou.

10.03.2016 16:00
nemocnica, Zlaté Moravce, investori Foto: ,
Do mestskej nemocnice v Zlatých Moravciach chcú investovať dve spoločnosti.
debata (1)

Dlh nemocnice je dnes väčší ako milión eur. „K 31. decembru 2015 mala nemocnica záväzky vo výške 1,6 milióna eur. Najvyššie dlhy má voči Národnej transfúznej službe a voči Sociálnej poisťovni, s ktorou sme si dohodli splátkový kalendár,“ povedala zastupujúca primátorka mesta Marta Balážová. Do funkcie nastúpila po tom, čo exprimátorku Serafínu Ostrihoňovú súd uznal vinnou z prečinu podvodu formou spolupáchateľstva.

Nemocnica, ktorá je príspevkovou organizáciou mesta, hospodári ročne so sumou asi 3,5 milióna eur. Z mestského rozpočtu na tento rok na jej prevádzku vyčlenili 204-tisíc eur. Minulý týždeň schválilo mestské zastupiteľstvo navýšenie tejto sumy o ďalších 46-tisíc eur. Na zníženie dlhu si radnica vzala v roku 2010 úver vo výške 1,33 milióna eur. Splácať ho musí do roku 2030. Toto opatrenie však nepomohlo. „Za necelých šesť rokov sa výška dlhu opäť dostala na rovnakú úroveň,“ dodala Balážová.

Podľa nej je to aj zodpovednosť bývalých šéfov nemocnice. Jedným z nich je Michal Grujbár, ktorý ju viedol od jesene 2011 do jesene 2013. Dnes ho hľadá polícia pre spreneveru približne 600-tisíc eur z nemocničných účtov. „Vyšetrovateľka Policajného zboru ho obvinila z trestného činu podvodu. Keďže sa vyhýba trestnému konaniu, je po ňom vyhlásené pátranie,“ povedala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Grujbár sa údajne nachádza v zahraničí. Od novembra minulého roka je vedením nemocnice poverená Nina Horniaková.

O nemocnicu sa zaujímali traja investori. Radnica o jej predaji neuvažuje. „Hľadáme partnera, ktorý ju dokáže efektívne spravovať a riadiť napríklad formou prenájmu,“ dodala Balážová. Mesto momentálne pripravuje podklady na transformáciu nemocnice na obchodnú spoločnosť a následne na vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže. Jedným z potenciálnych investorov je Hartenberg Capital. Ide o investičný fond, ktorého spoluzakladateľom je podľa medializovaných informácií český minister financií Andrej Babiš. Česká spoločnosť už podľa Balážovej predniesla svoj návrh poslancom, ktorí budú mať pri výbere posledné slovo.

„Zástupcovia firmu predstavili a ponúkli určité podmienky spolupráce s mestom. V ich pláne je zachovať zdravotnú starostlivosť minimálne v takom rozsahu ako doteraz a do nemocnice plánujú investovať nemalé finančné prostriedky,“ priblížila Balážová. Mestská nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť pre 45-tisíc ľudí v spádovej oblasti. Ku koncu januára tohto roka pracovalo v nemocnici 202 zamestnancov, z toho 146 zdravotníckych pracovníkov.

Ďalší potenciálny investor, spoločnosť Agel, predstavil poslancom svoj zámer minulú stredu. Podľa Balážovej potvrdili svoj záujem a načrtli aj možnú reštrukturalizáciu oddelení. Do podrobností ísť však vzhľadom na pripravovanú súťaž nechceli. Tretí záujemca kontaktoval mesto prostredníctvom advokáta. Keď mu mesto odporučilo, aby si záujemca osobne dohodol stretnutie, nikto sa neozval. „Bolo by nezodpovedné a mimoriadne netransparentné, aby sme rokovali s niekým, ktorého skúsenosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti či dokonca identita nie sú známe,“ myslí si zastupujúca primátorka.

O nemocnicu bol záujem aj v minulosti. „Aby sa však zastupiteľstvo mohlo v takej závažnej veci zodpovedne rozhodnúť, najskôr treba vypracovať odborné analýzy,“ myslí si poslankyňa a šéfka sociálnej, zdravotnej a bytovej komisie Denisa Uhrinová. V roku 2014 rokovala so spoločnosťou Svet zdravia, ktorá patrí do skupiny Penta Investments. Od rokovaní však napokon odstúpila, dôvody nekomentovala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #nemocnica #Zlaté Moravce #investovanie #investor