V Tatrách sa pri zrážke zranili dvaja lyžiari

Leteckí záchranári vo štvrtok leteli na pomoc dvom lyžiarom na Skalnaté pleso vo Vysokých Tatrách. Lyžiari sa zrazili na svahu, oboch previezli do popradskej nemocnice.

17.03.2016 13:42
debata

„Na lyžiarskom svahu v Lomnickom sedle sa zrazili lyžiari, 53-ročný poľský lyžiar ostal po páde krátko v bezvedomí, utrpel poranenie hlavy a tváre a bol dezorientovaný. Druhým zraneným lyžiarom bol 60-ročný Slovák, ktorý tiež utrpel poranenie hlavy,“ informovala Zuzana Hopjaková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air – Transport Europe (ATE).

Ako uviedla Hopjaková, ani jeden zo zranených lyžiarov si okolnosti pádu nepamätal. „Privolaný vrtuľník spustil lekárku leteckých záchranárov k zraneným pomocou palubného navijaka. V spolupráci s horskými záchranármi poskytla obom pacientom potrebné ošetrenie. Zraneného poľského lyžiara nabalili do vákuového saka a z terénu pomocou navijaka evakuovali. Počas medzipristátia na Skalnatom plese bol preložený na palubu vrtuľníka a s poruchou vedomia prevezený do popradskej nemocnice,“ opísala priebeh akcie.

Leteckí záchranári sa potom vrátili po druhého zraneného lyžiara, ktorého horskí záchranári zviezli zo svahu na Skalnaté pleso. Posádka zraneného preložila na palubu a opäť smerovala do popradskej nemocnice.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Tatry #lyžiari