Dopravcovia BID sa odvolali voči uzneseniu okresného súdu

Dopravcovia zapojení do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) podali odvolania voči uzneseniu o tom, že sú predbežne povinní zabezpečovať bezplatnú prepravu osôb, ktoré dovŕšili vek 70 rokov, aj bez SeniorPasu.

17.03.2016 14:53
BID, autobusova stanica Foto: ,
Na bratislavskej autobusovej stanici stáli koncom minulého roka dlhé rady dôchodcov, ktorí hodiny čakali na vybavenie SeniorPasu.
debata

Tretia etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorá platí od vlaňajšieho novembra, priniesla nové pravidlá pre ľudí nad 70 rokov. Seniori nad 70 rokov si do začiatku tohto roka museli vybaviť čipovú kartu SeniorPas.

O tom, že na bezplatnú dopravu seniorom stačí občiansky preukaz rozhodol Okresný súd Bratislava I na základe žaloby, ktorú koncom januára podal proti dopravcom zapojeným do IDS BK (Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko) Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát. Podľa hovorkyne Bratislavskej integrovanej dopravy Evy Kukurovej dopravcovia podali odvolania v zákonnej lehote do 15 dní od doručenia uznesenia o predbežnom opatrení.

Ako ďalej Kukurová pripomína, dopravcovia považujú uznesenie o nariadení predbežného opatrenia za nesprávne. „Súčasné podmienky v Prepravnom poriadku IDS BK sú v celom rozsahu plne s v súlade s platnými zákonmi a ďalšími regulačnými predpismi,“ uvádza Kukurová v stanovisku s tým, že predbežné opatrenie súdu nepredstavuje konečné rozhodnutie súdu, ale iba predbežne upravuje určité práva a povinnosti, kým nebude vo veci právoplatne rozhodnuté. „Počas platnosti predbežného opatrenia budú dopravcovia prepravovať cestujúcich vo veku nad 70 rokov bezplatne na občiansky preukaz alebo na platný SeniorPas. SeniorPasy, ktoré boli doteraz vydané, zostávajú platné, a cestujúci ich môžu aj naďalej využívať,“ pripomína.

Okresný súd vydal predbežné opatrenie a pokračuje v konaní, v ktorom definitívne rozhodnú o žalobe inštitútu a o prípadnom nároku dôchodcov na vrátenie peňazí za už vydané čipové karty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #BID